Jutta
Jutta Food 11 nov 2018

Zijn diepvriesgroenten nu wel of niet gezond?

Wat wij ‘koken’ noemen is in wezen een zak voorgesneden voer in een kookpot kieperen en hopen dat het goedkomt. Als daar groenten bijzitten zijn we sowieso trots, maar mogen we diepvriesgroenten eigenlijk wel gezond noemen? 

Onze collega’s van Culy hebben net iets meer (oké, véél meer) voeling met kokerellen dan wij en ze zochten uit of diepvriesgroenten minder gezond zijn dan verse groenten. Als dat zo is zijn we gedoemd, want wie heeft er in godsnaam tijd (of zin) om groenten te snijden?

diepvriesgroenten

Zijn diepvriesgroenten (on)gezond?

Wat blijkt? Die bevroren struikjes bloemkool bevatten evenveel vitaminen als een verse bloemkool en soms zelfs … meer! #zotjes

Dat zit zo: groenten worden ingevroren op het moment dat hun voedingswaarde optimaal is. Ze worden eerst geblancheerd (a.k.a. heel kort gekookt) en dan meteen in de vriezer gepleurd, waardoor ze niet verder kunnen rijpen/rotten.

Verse groenten daarentegen, die rijpen lekker door tot ze gekookt worden en beginnen enzymen aan te maken die ervoor zorgen dat de voedingswaarde afneemt.

Tegen de tijd dat jij je luiheid hebt overwonnen en die broccoli eindelijk gaat klaarmaken is hij dus al een deel van zijn vitamines verloren. Diepvriesgroenten behouden in de vriezer al hun vitaminen tot wel een jaar of zelfs langer. Dus, ze zijn allebei gezond, maar je moet verse groenten wel op tijd opeten.

Gezond eten met weinig budget onmogelijk? Met deze tips lukt het écht wel

PS: Een diepvriespizza telt niet als diepvriesgroenten, tenzij het die van Oprah is.

Reageer op artikel:
Zijn diepvriesgroenten nu wel of niet gezond?
Sluiten