Je kunt zelf halloumi-frietjes maken en wij weten waar we van dromen vannacht

Food

Je kunt zelf halloumi-frietjes maken en wij weten waar we van dromen vannacht

Met frietjes doe je in onze ogen niks mis, en zeker niet als je er ook nog eens een portie kaas bij knalt. We hebben het niet over de heerlijke cheese fries waar Amerikaanse ketens om bekend staan, wel om zelfgemaakte halloumi-frietjes. Nu ja, wij gaan iemand zoeken die ze voor ons zelf maakt, that is. 

Deze hippe frietjes scoor je op de Camden market in Londen, waar Oli Baba’s ze voor je klaarmaakt. Hij bakt ze lekker krokant en werkt ze af met een frisse topping en wij weten nu al dat we voor één keer niet van Ryan Gosling dromen vannacht.

De halloumi die ze bij Oli Baba’s gebruiken komt van een Cypriotische boerderij die de kaas vers aanlevert. Het gerecht is geïnspireerd op saganaki, een Grieks gerecht waarbij kaas, zoals feta, licht wordt gefrituurd, zo lazen we bij ons zusje Culy.

Briljante snack

De frietjes worden eerst goudbruin krokant gebakkenen daarna gaan er Midden-Oosterse toppings op. Denk: sumake n za’atar, maar of we je dat nu vertellen of niet, die twee onthou je toch niet.

Over naar voer voor de leek, want ze strooien er ook nog granaatappelpitjes, verse munt en gedroogde chilivlokken op. Een briljante snack, want: hartig, zoutig, krokant, zacht, fris, zuur en romig, allemaal tegelijk.

Zo maak je die halloumi-frietjes zelf

Allereerst heb je natuurlijk een plak halloumi nodig (250 gram). Die is te koop bij oosterse supermarkten, kaaswinkels en ook in sommige supermarkten. Snijd de halloumi in 10 dikke repen. Doe (ongeveer) twee eetlepels bloem in een bord en haal de frietjes daar door.

Frituur de halloumifrietjes nu ongeveer 3 minuten in hete olie, tot ze goudbruin en krokant zijn. Bestrooi met wat sumak, schud even en schep ze op een bordje.

Wil je je halloumifrietjes opmaken à la Oli Baba’s? Meng dan naturel yoghurt met wat za’atar (wij weten ook niet wat dat is), druppel dit over de hete frietjes en maak af met wat granaatappelpitjes en verse munt. Als je van pittig houdt, bestrooi dan nog met wat gedroogde chili.

Oftewel: plan een citytrip naar Londen in of scoor een lief dat kan koken en weet wat za’atar is. Zijn wij ook van plan.

PS: NSMBL is er nu ook elke vrijdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook.