Jutta
Jutta Love & Life 12 dec 2018

Waarom WhatsApp verwijderen een goed idee is (maar tegelijkertijd heel moeilijk)

Je denkt misschien dat je het meeste tijd verspilt op Instagram, maar als je het van naderbij bekijkt besef je plots dat WhatsApp ook heel wat kostbare minuten opslokt terwijl jij al die berichten in al die groepschats zit te lezen. De oplossing? WhatsApp verwijderen. Dat lijkt misschien nogal drastisch, maar er valt wel iets voor te zeggen, hear us out. 

Wait, what? WhatsApp verwijderen is toch helemaal niet handig, want wat als iemand je dringend nodig heeft? En laat dat nu net de reden zijn, want al die berichten lijken zo dringend en belangrijk, maar in werkelijkheid leiden ze je vooral af.

WhatsApp leidt af

Ook als je misschien geen uren op je telefoon doorbrengt, kan WhatsApp je afleiden. Dat ene appje waardoor je je telefoon ziet oplichten, toch even kijkt wie je een berichtje stuurt en vervolgens tien minuten in je telefoon verdwijnt of Instagram nog eens open klikt.

Nu zou je dit kunnen tackelen door de meldingen uit te schakelen, of toch tenminste tijdens het werk, maar zelfs dan ga je waarschijnlijk af en toe toch eens kijken of niemand je een berichtje gestuurd heeft.

Miscommunicatie en frustratie

Smileys kunnen op meerdere manieren worden geïnterpreteerd, een simpele ‘ok’ lijkt zo kortaf en de blauwe vinkjes zien oplichten zonder een antwoord te krijgen leveren je ontzettend veel frustratie op. En hoe vaak denk je dat iemand boos op je is, terwijl die persoon het gewoon even druk had? En misschien gebeurt dat ook wel in de andere richting. Geen WhatsApp? Geen vervelende miscommunicaties.

Wel privacy

WhatsApp is eigendom van Facebook en we weten allemaal dat Facebook niet heel zorgzaam met jouw persoonlijke gegevens omgaat. Ook privacy-wise kan het daarom geen kwaad om de app te verwijderen van je telefoon.

We willen WhatsApp verwijderen … maar we doen het toch niet

Toch hebben we er nog niet massaal voor gekozen om de app uit onze levens te bannen. Waarom? Omdat die bereikbaarheid stiekem toch heel fijn is. Een lief berichtje naar je oma doe je sneller dan een belletje plegen, contact houden met mensen die je normaal gesproken niet zoveel ziet gaat veel gemakkelijker en je ouders voorzien van vakantiefoto’s is ook zo gepiept. WhatsApp is écht heel handig.

Los daarvan heeft de rest van je vriendengroep en familie ook WhatsApp en wil je het voor hen niet lastig maken om ‘moeilijk’ bereikbaar te zijn. Met andere woorden: je hebt last van fomo. Je mist natuurlijk heel veel als je niet meer in alle groepsapps zit en kunt niet meepraten over de belachelijke selfies die jullie elkaar sturen. Of is dat toch iets minder van belang dan je denkt?

To verwijder or not to verwijder?

Twijfel je of je WhatsApp wilt verwijderen? Maak dan voor jezelf de afweging: vind ik het missen van alle gekke selfies en eindeloze (maar grappige) groepsgesprekken het waard om daardoor minder afgeleid te zijn? Probeer het dan eens! Ook al is het maar voor een weekje en installeer je de app daarna toch weer op je telefoon.

De 10 geboden voor WhatsApp-groepsgesprekken

Bedrock

Reageer op artikel:
Waarom WhatsApp verwijderen een goed idee is (maar tegelijkertijd heel moeilijk)
Sluiten