Karlijn
Karlijn Love & Life 16 apr 2019

Go or no-go? Dit wil je weten over het herbruikbaar maandverband

Ook de menstruatie-industrie maakt stappen richten een duurzamere marketing. Dat is goed, want maandverbanden en tampons verslind je als een gek. Toch klinkt het een beetje vreemd en vooral heel onhygiënisch, zo’n herbruikbaar maandverband. Dit is alles dat je erover wilt weten.

Twijfels bij herbruikbaar maandverband

Organische tampons zijn de afgelopen tien jaar populairder geworden en dan hebben we het nog niet eens over de menstruatiecup. Duurzaam menstrueren is dus hot, maar is een herbruikbaar maandverband wel hygiënisch?

In principe wel, want je wast het maandverband gewoon na gebruik.  Toch is het aan jou om zelf te bepalen of je je maandverband graag wast. Het herbruikbaar maandverband is in de meeste gevallen gemaakt van katoen en flanel. Hoeveel lagen het heeft, bepaalt hoe absorberend het is. Nee, deze maandverbanden hebben geen 87 lagen en wegen ook geen vijf kilo (thank god). Ze zijn niet dikker dan de gewone versie en voelen even licht aan.

View this post on Instagram

Slide ??➡️➡️?? เลื่อน ??➡️➡️?? Puzzy Power Pad ผ้าอนามัยแฮนด์เมด ซักได้ ✂️?♻️? สนใจสินค้า สอบถามเพิ่มเติม หรือสั่ง custom made ได้ที่ www.facebook.com/puzzypowerpad Line id : puzzypowerpad น่ารัก – ซักง่าย – ใส่สบาย – ไร้สารเคมี – ดีต่อสุขภาพ – ไม่ทำลายสิ่งแวดล้อม #clothpads #ecoperiod #clothmenstrualpads #mamapad #ผ้าอนามัยซักได้ #handmade  #ผ้าอนามัยแฮนด์เมด #ditchthedisposables  #ผ้าอนามัยไม่แพ้ #ผ้าอนามัยจากผ้า #ผ้าอนามัยน่ารัก #ผ้าอนามัยรักษ์โลก #ผ้าอนามัยเพื่อสุขภาพ #ผ้าอนามัยแฟชั่น #ผ้าอนามัย #แผ่นรองอนามัย #pantyliner #เมนส์ #ทำเองขายเอง #reusableperiodpads #reusablesanitarypad #greenyourperoid #reusablemenstrualpads #reusables #rupms #puzzypower #puzzypowerpad #puzzypowerclothpad #handmadeclothpad #ประจำเดือน

A post shared by Puzzy Power Cloth Pad (@puzzypowerpad) on

Hoe verschoon je het?

Welk wonder is er nodig om die rode maandverbanden weer wit te krijgen? Wel, de bedoeling is dat je ze met de hand wast of in de wasmachine zwiert. Je verwisselt ze regelmatig, maar omdat je ze opnieuw gebruikt, gooi je ze niet weg. Het is dus handig om een zakje bij je te dragen waar je de gebruikte lapjes in bewaart. Jep, je moet heel wat overhebben voor deze aardbol.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Annemieke (@lanaluna.nl) op

Is het dan wel realistisch?

Ja, als je bereid bent om er een beetje moeite voor te doen. Op de dagen dat je thuis bent, is het niet veel meer gedoe dan met normaal maandverband. Op de dagen dat je aan het werk bent, is het een ander verhaal.

Zijn er risico’s aan verbonden?

Bij een tampon en een menstruatiecup heb je een risico op TSS, oftewel de tamponziekte. Bij het gebruik van herbruikbaar maandverband heb je dit risico niet, omdat het geen inwendig product is. Dat betekent niet dat je het lang mag laten zitten, dus vervang het verband regelmatig. Anders loop je namelijk het risico dat je doorlekt en dat je het gaat ruiken, worst case scenario. 

It’s all about the money

Er zijn ontzettend veel soorten herbruikbaar maandverband te koop. Van dik tot dun en van groot tot klein. Het kost in het begin iets meer dan je gewend bent, maar uiteindelijk bespaart het je een hoop geld.

Good to know: hierdoor moet je meer naar de wc als je je regels hebt

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook.Glamour UK

Reageer op artikel:
Go or no-go? Dit wil je weten over het herbruikbaar maandverband
Sluiten