Food 6 jan 2019 Jutta

We eten onze sushi verkeerd en zo moet het wel

Geef ons sushi en wij zijn gelukkig, maar blijkbaar worden sommige mensen niet gelukkig van de manier waarop wij die sushi verorberen. Hoe komt dat? Volgens onze culinair aangelegde collega’s van Culy eten we onze sushi verkeerd en zij kunnen het weten. 

Voor iedereen die meteen van je ‘moet just niks’ en ‘laat mij gerust’ doet: wij zijn hier niet om je te vertellen wat je wel en niet moet doen. Maar geef toe dat je nu wel wilt weten hoe je fakking sushi verkeerd kunt eten, right?

De sojasaus

Hoe wij sushi eten: *verdrinkt sushi in van wasabi doordrenkte sojasaus en schudt dan de overtollige soja eraf*. Hoe het moet: je doopt de rijstrolletjes heel lichtjes in de sojasaus, schudt vooral niet af, en enkel de rijst mag de saus raken. En die wasabi mag je niet eens door de sojasaus roeren (guilty as charged), want het groene goedje zit al in de maki verwerkt.

Volg je nog? Het wordt nog moeilijker, want voor nigiri (rijst met een stukje vis of ei op) gelden namelijk andere regels. Heb je nigiri met zalm, dan mag je enkel op de zalm – en dus níét op de rijst – wat sojasaus doen. Ga je vervolgend voor nigiri met tonijn? Daar zit al een vleugje sojasaus op en volgens de etiquette mag je er dus zelf niks meer aan toevoegen.

Nog een reden waarom je sushi verkeerd eet: de gember

Je bent er voor of je bent ertegen, maar als je die ingelegde gember wél graag lust dan drapeer je hem waarschijnlijk te pas en te onpas over je maki en nigiri. Fout! Volgens sushichefs (probeer dat maar eens een paar keer snel na elkaar uit te spreken) mag de gember de sushi en de sojasaus niet raken, maar moet je hem los eten. Zo’n plakje gember op een rijstrolletje wordt zelfs beschouwd als een slechte gewoonte.

Stokjes of geen stokjes

Nigiri eet je inderdaad met stokjes, maar dan is het nog niet om het even hoe. Je neemt een nigiri met zalm vast met je stokjes en rolt hem op de zijkant. Dan draai je hem om en doop je énkel de vis in een minuscuul beetje sojasaus. Ook nigiri met tonijn eet je met stokjes, maar dan zonder sojasaus.

En dan de belangrijkste reden waarom je sushi verkeerd eet: maki MAG JE NIET MET STOKJES ETEN. #mindblown

Damn, wij hebben zin gekregen in sushi. Met véél sojasaus die al goed smerig is door de wasabiklonters welteverstaan.

Koken met katten: Japanse hobbykok is living the life

Reageer op artikel:
We eten onze sushi verkeerd en zo moet het wel
Sluiten