Jutta
Jutta Entertainment 17 mei 2018

Waarom draagt de winnaar van de Italiaanse Giro een roze trui?

Life is better in pink, vinden wij, maar de meeste mannen trekken de kleur niet met enthousiasme aan. Tenzij het wielrenners zijn, dan is een roze trui het bewijs van een succesvolle carrière, want de plunje van de Giro-winnaar heeft precies die kleur. Maar waarom eigenlijk? 

Waarom is de roze trui roze?

De eerste winnaar van de Giro hoefde in 1909 nog geen maglia rosa aan te trekken, het ding kwam er pas in 1931. De Italiaanse journalist Armando Cougnet (die tot 1948 de Giro organiseerde), vond dat de leider van de race duidelijk te onderscheiden moest zijn. Het idee van een gekleurde leiderstrui keek hij af van de Tour de France waar de gele trui al jaren de winnaar in het zonnetje zette.

Roze trui Giro

De organisatoren waren bijgevolg op zoek naar een kleur die de winnaar waardig is. Blauw? Rood? Groen? Zo veel opties en toch gingen ze voor roze. Vinden wij helemaal best – millenial pink is écht helemaal ons ding –  maar waarom zou een man dat kiezen? Het antwoord is heel eenvoudig: de roze trui is roze omdat het de typerende kleur is van de Gazzetta dello Sport die de Ronde van Italië organiseert. De gekende sportgazet wordt gedrukt op roze papier en ook de achtergrond van de online krant is zachtroze.

Il 10 maggio 1931 la #LocomotivaUmana #LearcoGuerra vinceva la prima #MagliaRosa della storia del #GiroDItalia ???? Il 10 maggio 2017 i discendenti inaugurano #PinkJersey1931, il #CyclingCafe dedicato al mondo delle 2 ruote! L'appuntamento è alle 18 in via Savona 129, Milano.

A post shared by Green Media Lab (@greenmedialab) on

Weetje om je vader, je broer en je vriend mee te impressen: Learco Guerra was de eerste die de roze trui kreeg aangemeten, na zijn winst op de eerste etappe tussen Milaan en Mantova in 1931.

De gele trui

Nu we toch bezig zijn: waarom is de gele trui in de Tour de France geel? Om krak dezelfde reden: de kleur werd gekozen als referentie naar het gele papier waarop de organiserende krant, L’Auto, gedrukt werd. In 1919 was de Fransman Eugène Christophe de eerste die ging lopen (fietsen) met de bekendste leiderstrui ter wereld.

Reageer op artikel:
Waarom draagt de winnaar van de Italiaanse Giro een roze trui?
Sluiten