Jutta
Jutta Love & Life 13 jul 2019

Waarom opruimen soms zo goed kan voelen

Als wij Marie Kondo met een gelukzalige glimlach zien opruimen rollen we eens met onze ogen, denken we “zal wel” en blijven we verder naar Netflix gapen. Die rondslingerende kleren negeren we nog wel een weekje langer! Maar ergens heeft ze wel een punt, want soms – heel soms – kan opruimen écht goed voelen. Hoe komt dat? 

1. Fysieke activiteiten maken ons gelukkig

Niet alleen de beslissing om op te ruimen maakt ons blij, ook de activiteit zelf. Je bent een hele tijd in de weer met spullen op hun plek leggen, stofzuigen en dweilen en door die (lichte) beweging komt er endorfine vrij in onze hersenen. Dat is hetzelfde gelukshormoon dat je produceert als je verliefd bent, of wanneer je (ooit eens) sport. Met andere woorden: opruimen is een sport. En wat ons betreft is die leuker dan pakweg joggen.

2. Je voelt minder stress tijdens het opruimen

Opruimgoeroes (en moeders, for that matter) die beweren dat een opgeruimd huis een opgeruimd hoofd geeft, hebben gelijk. In een opgeruimde omgeving kun je sneller aan de slag omdat je niet de hele tijd achter je spullen moet zoeken en je voelt je ook rustiger als je kamer niet vol vuile sokken en rondslingerende papieren ligt.

waarom opruimen soms zo goed voelt

3. Het is een goede vorm van afleiding

Valt het je ook op dat je opruimwoede meestal opkomt als je eigenlijk een hele moeilijke tekst moet lezen of je thesis moet schrijven? Je brein verlangt naar ontspanning wanneer het zich moet concentreren, en jij wilt het graag zijn zin geven. Maar wacht toch maar even tot je de tekst af hebt of nog een alinea of twee geschreven hebt, want door je gedachten de vrije loop te laten tijdens het opruimen zal je de verwerkte informatie beter kunnen plaatsen.

4. Je bent trots op jezelf

Keuzes maken is niet altijd eenvoudig, dus wanneer het wel lukt voelen we ons trots. Dat je tijdens het opruimen constant moet kiezen of je iets bijhoudt of waar je het zult bewaren, geeft ons meer zelfvertrouwen en het gevoel dat we efficiënt en competent zijn. En daar krijg je weer energie van om méér nuttige dingen te gaan doen.

5. Je vindt dingen die je kwijt was

Ken je al die quotes met serendipity? Serendipiteit is het vinden van iets onverwachts en bruikbaars, terwijl je op zoek was naar iets totaal anders. Zulke onverwachte vondsten (je favoriete onderbroek, een horloge dat je kwijt was, een paar euro …) kunnen een gevoel van overvloed creëren dat je blij maakt. En zo voelt opruimen een beetje als shoppen in je eigen kamer.

Lees ook: Heel veel life hacks die je helpen bij het opruimen

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
Waarom opruimen soms zo goed kan voelen
Sluiten