Lesley
Lesley Love & Life 25 jan 2020

Waarom je vaker een snipperdag moet nemen (+ zo haal je er het meeste uit)

Hoevaak neem jij een dagje vrij? Gewoon zomaar een vrije dag, eentje zonder dat je moet verhuizen, een weekend weggaat of een bruiloft of ander uitstapje hebt? Precies, waarschijnlijk niet zo vaak. Vakantiedagen zijn immers schaars en we willen ze verstandig inzetten. Snappen we (en maken we ons stiekem ook schuldig aan), maar toch is een snipperdag ontzettend waardevol. 

Een pleidooi voor de snipperdag

Zoals ons business-zusje WorkJuice eerder opmerkte heeft een snipperdag ontzettend veel voordelen. Een dagje nietsdoen dwingt je namelijk om de controle los te laten en niet van alles en nog wat te plannen. Het is dan ook niet de bedoeling dat je die dag volplant met koffietjes, marktbezoekjes en to do’s.

Een vrije dag is de uitgelezen kans om je leven eens van een afstandje te bekijken. Op een normale weekenddag prop je elk uur vol. Met dingen die je wilt doen (zoals uitstapjes) en dingen die je moet doen (zoals kuisen).

Op een snipperdag plan je het best helemaal niets in. Dat betekent niet dat je de hele dag moet weg slapen (of wel), je kunt bijvoorbeeld een spontane wandeling ondernemen. Kijk met andere (niet gehaaste) ogen naar je buurt, en knoop een praatje aan met de buren.Wist je dat je het creatiefst bent als je ‘niks doet’? Het is niet voor niets dat de beste ideeën ontstaan onder de douche of tijdens het wandelen.

Zo haal je het meeste uit een snipperdag

Je kunt een snipperdag ook zien als ‘tijd kopen’. Je koopt letterlijk een beetje tijd voor jezelf. Nog steeds geen idee wat je daarmee aanmoet en hoe je het toch rustig aan kunt doen? Dit zijn ideale activiteiten tijdens een snipperdag.

1. Work-out

Je dag start sowieso goed met een work-out. Nu is het voor sommige mensen lastig (lees: onmogelijk) om zich op een gewone werkdag nog vóór de werkwekker uit bed te hijsen en eerst de fitness te bezoeken.

Op zo’n snipperdag kies je zelf een tijdstip uit om op te staan en ga je op jouw tijd naar de fitness of volg je een sportles. Die zijn doordeweeks meestal trouwens ook een stuk minder drukbezocht. Door de endorfine-rush die je krijgt van het sporten, begin je de dag geheid goed.

2. Wandel

Je wandelt misschien al wel vaak: naar je werk, naar de winkel, naar de tram. Vaak ben je dus onderweg terwijl je wandelt, en dat moet effectief en snel een beetje. Door de hectiek van de dag gaat al het moois letterlijk aan je voorbij.

Van spelende kinderen tot schattige straatjes, vrolijke verlichting en een vriendelijke buurman: je mist het allemaal als je bezweet door het rood fietst en tussen twee paaltjes door die mensen op straat nog net ontwijkt.

Door te wandelen zonder einddoel waar je op een bepaalde tijd moet zijn, heb je de tijd om om je heen te kijken en de omgeving in je op te nemen. Ja, zelfs als het koud is, is wandelen een goed idee. Je hersenen krijgen er een boost van, je slaapt er beter door én het houdt je gewicht op peil.

3. Ontdek je eigen stad of land

Wie zegt dat je naar de andere kant van de wereld moet vliegen om tot rust te komen? België en je eigen stad en omgeving hebben genoeg te bieden. Van kamperen tussen de tipitenten of surfen aan de Belgische kust, het kan allemaal in de buurt. Een dagje de bossen in, fietsen naar een dorp verderop of een leuke cursus volgen geeft je geheid nieuwe energie. Nieuwe dingen zien en leren vinden onze hersenen immers leuk.

4. Toon je liefde

Klinkt sentimenteel, valt reuze mee. Je hebt vast gemerkt dat er door de jaren steeds minder tijd overblijft voor vrienden en familie. Een optie is elke vrije minuut volplannen óf accepteren dat je (helaas) niet iedereen evenveel kunt zien. Neem vandaag de tijd om je blijk van waardering te tonen aan degenen van wie je houdt. Het onderhouden van vriendschappen is immers belangrijk, vrienden maken ons gelukkig én gezond.

Daarnaast draagt een dag vrij ook bij aan je motivatie en energie op je werk. Door een dagje vrij te nemen, doorbreek je de sleur. Wedden dat jij na een dagje vrij zijn weer vol energie aankomt op je werk? (Of niet, maar dan heb je toch even kunnen chillen. Hehe.)

Dit artikel verscheen eerder op ons zusje Bedrock.nl.

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
Waarom je vaker een snipperdag moet nemen (+ zo haal je er het meeste uit)
Sluiten