Lena
Lena Love & Life 31 mei 2019

Waarom je tuin laten verwilderen het beste is wat je kunt doen

We willen allemaal het perfecte huisje, tuintje, boompje (en misschien kindje). Reclames leren ons dan ook dat onze tuinen er verzorgd en netjes moeten uitzien. Gras goed kort, bloemen mooi op een rijtje gepland en zeker geen mollenhopen. Je tuin goed onderhouden is dan wel mooi, maar het heeft veel nadelen. Kies liever voor een wilde, unieke tuin. Dat is beter voor jou, én het milieu.

Sterker gras

Je gras minder vaak maaien heeft tal van voordelen. Wanneer je in de plaats van één keer per week je gras maar één keer per maand maait (of minder), worden de graswortels dikker. Hierdoor kunnen ze beter tegen droogte en nemen ze ook gemakkelijker een teveel aan water op.

Goed voor de bijtjes

Wanneer je je tuin minder goed onderhoudt, vergroot je zijn biodiversiteit. Meer insecten zullen zich er thuis voelen en ook de bijtjes zullen hier blij van worden. Wist je dat bijen zo’n tachtig procent van de landbouw in Europa mogelijk maken? Ze zijn dus noodzakelijk voor ons om te overleven. Ben je van plan om iets nieuws in je tuin te zaaien? Kies dan voor bloemen en planten die bijen leuk vinden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door André Götz (@36qm.natur.in.der.stadt) op

Luchtkwaliteit verbeteren

Er wordt weleens gezegd dat een verzorgd gazon hetzelfde is als een groene woestijn. Het is niet goed voor het ecosysteem en het absorbeert ook minder CO2. Zet die grasmaaier dus even aan de kant en laat je tuin verwilderen! Het bespaart je tijd en zo zorg je ook voor frissere lucht.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ᴄᴀᴛᴇʀɪɴᴀ ɢɪᴜʙʙɪʟᴇɪ (@caterina_giubbilei) op

Natuurlijke airco

Het magische effect van bomen kennen we allemaal: ze absorberen CO2 en filteren de lucht. Maar wist je dat bomen ook een natuurlijke airconditioning zijn? We zullen ze dus hard nodig hebben in de toekomst. Ze zijn ook de goedkoopste (en eenvoudigste) oplossing om de klimaatopwarming tegen te gaan.

Maar jammer genoeg blijven er hele regenwouden gekapt worden, en ook in Europa hebben we een groot tekort aan bomen. Plant daarom een extra boom in je tuin. Zo simpel maar zo doeltreffend.

Een verwilderde tuin zorgt dus voor meer biodiversiteit, is beter bestand tegen droogte en overstroming én zorgt voor schonere lucht. Waar wacht je nog op?

Deze groenten, fruit en kruiden kun je op je balkon kweken

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
Waarom je tuin laten verwilderen het beste is wat je kunt doen
Sluiten