Love & Life 13 dec 2018 Jutta

Waarom ik kerstshoppen haat maar het elk jaar toch weer doe

Je hebt mensen die gillend wegrennen van kerstmarkten en je hebt mensen die heel december met een jenevertje (of twee) in hun hand rondbrengen. De redactie is er het levend bewijs van. Elke week nemen Jutta, notoir antichrist(mas), en Lesley, eigenaar van maar liefst drie adventskalenders, je mee in hun aftelrace naar de feestdagen. Deze week bestelt Lesley haar kerstcadeautjes, terwijl Jutta daar het liefst aan ontsnapt. 

Jutta: ‘Is het héél erg om iedereen hetzelfde cadeautje te geven?’

Vanaf half november ligt er een lijstje op mijn bureau met de namen van mensen waar ik een kerstcadeau voor moet kopen. Dat zijn er nu al zo’n vijftien en fuck this shit. Want alle vijftien hebben ze een wensenlijstje en alle vijftien hopen ze daarvan zoveel mogelijk spullen te kunnen afvinken na 25 december.

Ik snap dus perfect dat mijn jongste zus deze veel te uitbundige cadeautraditie een halt probeert toe te roepen. Elk jaar loopt ze te toeteren dat we gewoon namen moeten trekken zodat de secret santa’s zich kunnen kwijten van één eenvoudige taak. En elk jaar wordt de weerstand tegen haar niet-zo-blijde maren samen met de familie groter.

Ik wou dat ik enig kind was …

… heb ik weleens gedacht. Maar goed, zelfs als je alleen een cadeau moet kopen voor je ouders en voor je lief blijft kerstshoppen een beproeving. Neem nu de muziek in de winkelstraten: om de een of andere reden moet élke winkel dezelfde kerstplaylist op repeat hebben staan. Het moet haast wel dat ze mij als klant willen verliezen, want als voor de derde keer op rij ‘All I Want For Christmas’ veel te luid in mijn oren klinkt hou ik het voor bekeken, en meestal ben ik dan nog geen half uur aan het shoppen.

Ga dan online kerstshoppen, suggereerde mijn kerstminnende collega Lesley. Fair enough, maar ook dan is er weinig leuks aan om vooraf vastgelegde geschenken in je winkelmand te pleuren en plots 100 euro armer te zijn. Geschenken die de ontvanger overigens toch wel voor zichzelf koopt als jij het niet doet.

En toch doe ik het … want anders kan ik zelf ook geen cadeaus verwachten en dat is nu net het enige dat de kerstperiode voor mij wél de moeite waard maakt. Dat, en de kroketten.

Waarom kerstshoppen helemaal geen hel hoeft te zijn

PS: Wat ik wel leuk vind, is cadeautjes voor mezelf kopen.

Reageer op artikel:
Waarom ik kerstshoppen haat maar het elk jaar toch weer doe
Sluiten