Karlijn
Karlijn Entertainment 15 mei 2019

Waarom Prins Harry en Meghan Markle wettelijk geen voogdij over Archie hebben

Precies een week geleden kregen we het fantastische nieuws: de royal baby is eindelijk onder ons. Meghan Markle en Prins Harry straalden als kersverse ouders van kleine Archie. Gek genoeg hebben de twee wettelijk geen voogdij over de baby. 

Dat baby Archie geen prinselijke titel krijgt wist je misschien al. De kleine zal door het leven gaan als (het minder tot de verbeelding sprekende) graaf van Dumbarton. Dat heeft te maken met een eeuwenoude Engelse wet, die ook bepaalt dat Meghan en Harry geen voogdij over Archie hebben.

Waarom zijn ouders geen voogdij hebben over Archie

In Engeland – en veel andere landen – gelden voor het Koningshuis andere regels dan voor het volk. Ooit in een ver verleden heeft Koning George I een interessante wet in het leven geroepen. George had namelijk niet zo’n goede relatie met zijn zoon, George II, maar wilde wel graag nog zijn kleinkinderen zien. En wat doe je dan als je koning bent? Juist, dan verzin je gewoon een wet die jou op dat moment goed uitkomt.

De man besliste dat alle minderjarige kinderen van het Engelse Koningshuis onder de wettelijke voogdij vallen van de regerende vorst. Hierdoor had George I de voogdij over zijn kleinkinderen. Die traditie is altijd in stand gehouden.

De Queen als voogd

Je voelt het al aankomen: niet Harry en Meghan, maar Koningin Elizabeth heeft de wettelijke voogdij over Archie. En niet zo’n beetje ook, want de gehele beslissingsbevoegdheid ligt bij de koningin. Dat betekent dat waneer Harry en Meghan op vakantie willen met Archie, ze toestemming moeten vragen aan de koningin. Gelukkig is Elizabeth niet de moeilijkste; ze dringt zelden haar mening op.

Voor de kinderen van William en Kate geldt hetzelfde. Ook over George, Charlotte en Louis heeft de koningin de wettelijke voogdij. Waneer de Queen komt te overlijden wordt de voogdij van alle minderjarige kleinkinderen overgedragen aan Prins Charles, de troonopvolger.

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook.Reageer op artikel:
Waarom Prins Harry en Meghan Markle wettelijk geen voogdij over Archie hebben
Sluiten