Jutta
Jutta Food 25 apr 2019

Waarom we hangry worden wanneer we geen eten krijgen

De een heeft er meer last van dan de ander, maar een ding is zeker: hangry zijn is geen zuivere aanstellerij. Maar hoe komt het dan dat je angry wordt wanneer je hungry bent? 

hangry

Hangry voor dummies

Wat nu volgt is een lesje anatomie, maar geen nood: je hoeft geen examen af te leggen.

Dus. Wanneer je eet worden alle koolhydraten, proteïnes en vetten door je lichaam afgebroken tot kleinere bouwstenen zoals suikers (als glucose), aminozuren en vrije vetzuren. Je lichaam absorbeert die voedingsstoffen via je darmen en stuurt ze naar je organen. Wanneer dat met glucose gebeurt, stijgt je bloedsuikerspiegel. Volg je nog?

Voorlopig is er nog niets aan de hand, want je hebt gegeten en je bent tevreden. Na een tijdje begint je bloedsuikerspiegel echter weer te zakken. Je brein, dat sterk afhankelijk is van glucose, zal een te lage bloedsuikerspiegel beschouwen als een ‘levensbedreigende situatie’ en in volle dramaqueenmodus alarm slaan.

Het stuurt dan een boodschap uit naar je organen, vraagt hen om bepaalde hormonen af te geven die weer glucose in je bloedstroom brengen. Dat zijn onder andere adrenaline en cortisol, ofte de stresshormonen.

Naarmate je maag harder gaat rammelen, nemen de stress en de negatieve gevoelens dus toe. Het zit dus in onze natuur om hangry te worden, maar dat wil nog niet zeggen dat je je moet gedragen als een hangry kleuter. Heb je honger? Eet dan iets.

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook.manners

Reageer op artikel:
Waarom we hangry worden wanneer we geen eten krijgen
Sluiten