Waarom dragen bruidsmeisjes allemaal dezelfde jurk?

Fashion

Waarom dragen bruidsmeisjes allemaal dezelfde jurk?

Bruidsmeisjes in Amerika en Engeland dragen steevast dezelfde jurk, of toch op zijn minst eentje in dezelfde stof en kleur. Dat kan er best mooi uitzien, tenzij de bruid het heel serieus neemt met ‘haar dag’ en haar trouwe metgezellinnen in een lavendelblauwe soepjurk steekt. Wie stiekem verslaafd is aan ‘Say Yes to the Dress’ weet hoe dat gaat. Dat de meisjes allemaal hetzelfde aanhebben is echter geen gril van bridezilla, maar een eeuwenoude traditie. 

Bruidsmeisjes zijn geen Amerikaanse uitvinding: het gebruik was al bekend in de tijd van de Romeinen. Alleen martelden de bruidjes van toen hun bruidsmeisjes niet met onflatterende mauve kleedjes, maar droegen ze gewoon allemaal wit. Wut? Wit ja, de kleur die je vandaag ab-so-luut niet mag aantrekken als je naar een huwelijk gaat.

bruidsmeisjes zelfde jurk

Romeinse bruidsmeisjes droegen dezelfde jurk

De Romeinen waren ervan overtuigd dat heuglijke gebeurtenissen de aandacht van boze geesten trokken. Om hun aandacht af te leiden, kregen zowel de bruid als haar bruidsmeisjes dezelfde jurk. Zo wisten de kwade geesten niet wie ze nu precies schade moesten toebrengen en werden ze op afstand gehouden tot het koppel in de echt verbonden was.

Omdat boze geesten van alle tijden zijn, overleefde deze traditie erg lang. Ondertussen draagt de bruid het liefst wel iets waardoor iedereen haar van kilometers ver kan onderscheiden, maar haar bruidsmeisjes hebben nog steeds weinig in de pap te brokken.

bruidsmeisjes zelfde jurk

Wil je zeker zijn dat jij op een kwade dag niet in een fuchsia satijnen jurk wordt gedwongen om je beste vriendin als een soort roze kanarie te begeleiden op haar huwelijksdag? Wees daar dan laaaaang op voorhand duidelijk over en ga zelf op zoek naar mooie alternatieven. Als jij de eerste bent die trouwt: wees lief voor je vriendinnen en zoek een compromis. Want hun wraak zal zoet zijn als het hun beurt is om naar het altaar te schrijden.