Jutta
Jutta Liefde & Seks 17 jun 2018

Waarom die crush jou compleet hoteldebotel maakt

Vlinders in je buik, de hele tijd nerveus naar je gsm turen in de hoop dat hij een berichtje stuurt en knikkende knieën als hij een praatje komt maken. We’ve all been there en dat is echt niet voorbehouden voor middelbareschoolmeisjes – geef maar toe. Wáárom maakt die crush je zo hoteldebotel? De wetenschap geeft antwoord.

Dit doet een crush met je brein

Als je in love bent, worden er in je brein allerlei processen geactiveerd, legt neuropsychologe Rhonda Freeman uit. Dit zijn de stress- en beloningssystemen. Houd je vast, want nu gaan we inzoomen op het brein. Er komen daar namelijk meerdere hormonen (zoals dopamine) en andere stofjes vrij die ervoor zorgen dat ons hele lichaam kind of spastisch wordt. Van zweethanden tot een hart dat óveral lijkt te bonken, zelfs in je kleine teen.

Dit is te vergelijken met iemand die een drugsverslaving heeft, alleen ben je in dit geval verslaafd aan een persoon.

crush

Je ruikt hem 24/7

Die intense gevoelens worden nog sterker als je je crush ziet, een berichtje ontvangt of door zijn Instagram-feed scrolt. Je hersenen zetten al je zintuigen op scherp: je herkent zijn geur uit duizenden, ziet niets anders dan zijn lach en weet precies hoe hij zou reageren op allerlei situaties. Dit gebeurt grotendeels onbewust, je hebt er dus zelf geen invloed op.

Dus heb jij een crush en denk je af en toe: WAT DOE IK? Relax, geniet van je verslaving zolang ze duurt en geef de schuld aan de wetenschap. Je kunt er zelf he-le-maal niets aan doen.

10 dingen die je wilde weten vóór je eerste break-up

Elite Daily

Reageer op artikel:
Waarom die crush jou compleet hoteldebotel maakt
Sluiten