Jutta
Jutta Entertainment 12 jun 2018

Waarom blijven we met z’n allen Toto’s ‘Africa’ uit volle borst meezingen?

Zelfs als de dansvloer is leeggelopen, springen we met z’n allen terug recht wanneer de dj ‘Africa’ draait. Niet dat dat nummer zo dansbaar is, maar onweerstaanbaar is het wel. Hoe komt het toch dat we niet anders kunnen dan uit volle borst meezingen? 

‘Africa’ is life

Het nummer uit de eighties heeft een van de meest herkenbare intro’s ter wereld en elke dj die het draait voelt zich de volledige vier minuten en 55 seconden god op aarde terwijl het publiek in koor “I bless the rains down in Aaaafricaaaa” kweelt

Weinig nummers worden zo universeel aanbeden. Er is een Twitteraccount dat elke drie uur de lyrics tweet (regel per regel). Er is een website gewijd aan ‘Africa’ en ja hoor, daar staat het nummer eindeloos op repeat. Er is 9GAG, dat vol staat met verwijzingen naar dit stukje muziekgeschiedenis.

En dan zijn er nog alle covers, inclusief die uit ‘Stranger Things’, ‘South Park’, ‘Family Guy’ en ‘Late Night with Jimmy Fallon’. Onlangs kwam het liedje nog eens in de aandacht omdat de fans van de nineties-rockband Weezer smeekten om het nummer te coveren. Wat ze na maandenlang aandringen ook deden.

Dat maakt dat ‘Africa’ meer dan 35 jaar na de release hipper is dan ooit tevoren: sinds de clip in 2013 op YouTube gezet werd, heeft het nummer daar al meer dan 320 miljoen views. Wie in de jaren tachtig jong was, mag de millennials van nu bedanken voor die revival van de soundtrack van hun jeugd.

Toto's Africa blijft populair

De gitarist was niet overtuigd …

We brullen het met z’n allen mee en zoeken het massaal op Google, maar wat verklaart de populariteit van dit ene nummer? Dat wisten de bandleden in 1982 zelf niet. Gitarist Steve Lukather was niet overtuigd van het nummer dat zanger en songwriter David Paich hem voorlegde.

I remember listening to the lyrics and going: ‘Dave, man, Africa? We’re from north Hollywood. What the f**k are you writing about?’ he said. ‘I bless the rains down in Africa?’ Are you Jesus, Dave?”

Toto 'Africa'

Lukather beloofde overigens naakt over de Hollywood Boulevard te rennen als het nummer ooit een hit werd, maar die belofte heeft hij nooit gehouden. Of dat jammer is laten we in het midden.

… en de schrijver was nog nooit in Afrika geweest

Geografisch gezien is ‘Africa’ pure nonsens. Dat kan geenszins een verrassing zijn, gezien David Paich nog nooit een voet op het continent had gezet (hoewel YouTube-video’s met foto’s van de opgaande zon je het tegendeel willen doen geloven). Hoe hij dan aan zinnen als ‘Kilimanjaro rises like Olympus above the Serengeti’ komen? National Geographic bestond toen ook al natuurlijk.

Toto 'Africa'

En dan is de vraag: doet dat er toe? Is het feit dat je de tekst niet eens hoeft te kennen om passioneel mee te zingen niet meer waard? Gaat het niet om het gevoel dat dit zuivere eightiespareltje oproept? ‘Africa’ voelt als een warm bad na een zware werkdag, als een verlangen naar je eerste, pure liefde, als warme zonneschijn.

‘Africa’ is meer dan zomaar een liedje. Het is een gevoel, een lifestyle, en het lijflied van het internet. En: het klopt ook op muzikaal vlak. De combinatie van de drums, dat meeslepende refrein en de gelaagde harmonie maken het een unieke compositie. In tijden waarin veel muziek toch hetzelfde klinkt is dat een welkome afwisseling.

Independent

Reageer op artikel:
Waarom blijven we met z’n allen Toto’s ‘Africa’ uit volle borst meezingen?
Sluiten