Lesley
Lesley Entertainment 8 nov 2018

De lugubere waarheid achter 5 van je favoriete Disneysprookjes

Alles komt goed, je haar ziet er altijd piekfijn uit en je trouwt met de knapste prins van heel het sprookjesbos. Dat zijn de levenswijsheden die wij van Disney hebben meegekregen. Alleen waren de originele versies iets minder sprookjesachtig. Denk: moord, verkrachting, marteling en zelfmoord.

1. Assepoester

Hoe wij Assepoester kennen: Assepoester leeft als poetshulp bij haar gemene stiefmoeder en stiefzusjes. Met behulp van een goede fee kan Assepoester naar het bal van de prins, waar ze met hem kan dansen. Als ze om middernacht naar huis rent, verliest ze haar glazen muiltje. De prins speurt het hele land naar het meisje die het glazen muiltje past. Uiteindelijk vindt hij Assepoester en trouwen ze. (Lees: alles komt altijd goed met het juiste paar schoenen.)

waarheid disneysprookjes

De originele versie: In het verhaal van Charles Perrault is het verhaal toch echt iets bloederiger. De stiefzusjes die het glazen muiltje niet passen, moeten van hun moeder hun tenen eraf hakken, en op de uiteindelijke bruiloft van Assepoester en de prins worden de ogen van de stiefzussen eruit gepikt door duiven. Een zware straf voor hun ijdelheid.

2.Sneeuwwitje

Hoe wij Sneeuwwitje kennen: Sneeuwwitje moet vluchten voor de boze koningin. Die is jaloers omdat een magische spiegel heeft verteld dat Sneeuwwitje de mooiste van het land is en niet de koningin zelf. De prachtige prinses komt in een huisje met zeven dwergen terecht. De koningin vermomt zich als heks en vermoordt Sneeuwwitje met een giftige appel. Gelukkig is er een prins om haar wakker te kussen, en met haar te trouwen. De heks valt van een rots en overlijdt. (Lees: een beetje staan smossen en all ends well.)

waarheid disneysprookjes

De originele versie: Tja, de heks valt niet van een rots in de originele versie. In plaats daarvan moet ze als straf voor haar daden hete ijzeren schoenen aandoen, en dansen tot ze neervalt en sterft.

3. Mulan

Hoe wij Mulan kennen: Mulan is een stoer meisje dat zich voordoet als een man om in het Chinese leger te vechten tegen de Hunnen. Mulan wint de oorlog en krijgt een prijs voor haar heldhaftige daden. (Lees: ha-llo, feminisme.)

waarheid disneysprookjes

De originele versie: In de originele versie verliest China de oorlog. Als Mulan weer naar huis gaat, komt ze erachter dat haar vader gestorven is en haar moeder hertrouwd. Wanneer ze dat ontdekt, pleegt ze zelfmoord.

4. Doornroosje

Hoe wij Doornroosje kennen: Na een prik aan een spinnenwiel valt Doornroosje 100 jaar in slaap, net als alle mensen die op dat moment in het kasteel zijn. Een prins komt haar redden door haar te kussen, en ze leven nog lang en gelukkig. (Lees: sleep solves everything.)

waarheid disneysprookjes

De originele versie: De prins kust Doornroosje niet wakker, maar verkracht haar in haar slaap. Hij vlucht weg, want hij is al getrouwd. Doornroosje wordt wakker omdat ze van een tweeling bevalt. Met de twee kinderen reist ze naar het kasteel van de prins, waar de vrouw van de prins Doornroosje probeert te vermoorden. Gezellig.

5. De Kleine Zeemeermin

Hoe wij ‘De Kleine Zeemeermi kennen: Ariel verkoopt haar stem aan een zeeheks in ruil voor benen, omdat ze ongelofelijk graag haar prins Eric wil ontmoeten. Eric en Ariel worden verliefd, maar de boze zeeheks probeert roet in het eten te gooien. Uiteindelijk krijgt Ariel haar stem terug, blijft ze voor altijd mens en trouwt ze met Eric.

waarheid disneysprookjes

De originele versie: Bij de versie van Hans Christian Andersen is er nog een detail toegevoegd: wanneer Ariel een contract met de zeeheks sluit, staat er in de kleine lettertjes dat Ariel ondraaglijke pijn heeft wanneer ze een stap zet, net alsof ze de hele tijd in messen trapt. Omdat Ariel daar constant over zeurt, trouwt Eric met een andere vrouw en verdrinkt Ariel zichzelf in de zee waar ze oplost in schuim.

Nogal dramatisch allemaal. Geef ons toch maar de leuke, nieuwe varianten met een happy ending. En prinsessen die toevallig allemaal in het blauw gekleed gaan.

Waarom dragen alle Disneyprinsessen blauw?

Huffington Post

Reageer op artikel:
De lugubere waarheid achter 5 van je favoriete Disneysprookjes
Sluiten