Lesley
Lesley Love & Life 8 mrt 2019

Vrouwendag: Zonder deze vrouwen had ons leven er héél anders uitgezien

Internationale Vrouwendag is een dag waarop we ongegeneerd meezingen met ‘Hou je bek en bef me’, onbeschaamd naar halfnaakte mannen kijken (want dat mogen wij ook) en hemel en aarde even bedanken om deze negen vrouwen – want zonder hen had ons leven er héél anders uitgezien. 

1. Hedy Lamarr, de uitvindster van … wifi

Meteen een sterke binnenkomer, want zonder Hedy had je nog niet eens durven dromen van een snel WhatsApp’je, een match op Tinder of even snel iets googelen op je gsm. De knappe Oostenrijks-Amerikaanse was vooral bekend als actrice, maar raakte later in haar carrière ook geïnteresseerd in radiocommunicatie.

Op die manier stond ze aan de wieg van de moderne wifi-technologie en bedacht ze een geheim communicatiesysteem dat tijdens de Tweede Wereldoorlog goed van pas kwam. Hiervoor maakte ze gebruik van frequentieverspringing – een methode waarvan we je de uitleg besparen, maar die vandaag nog steeds wordt toegepast in vrijwel alle draadloze digitale communicatie, zoals wifi.

vrouwendag

2. Whitney Wolfe, de oprichtster van … Tinder

Hier op de redactie lopen een paar moderne daters rond die hun lief op Tinder hebben opgescharreld. Voor iedereen die op het punt staat de app te verwijderen (like we did a hundred times): het werkt dus echt. Nu ja, vraag ons dat nog eens wanneer het ooit uitraakt, maar goed.

De app werd gelanceerd in 2012 (jep, wij voelen ons ook oud) en Whitney was een van de mede-oprichters. In 2014 verliet ze Tinder en richtte ze Bumble op – een bezig bijtje dus. #bumblebee #sorry

3. JK Rowling, en we gaan echt niet uitleggen wie dat is

Onze (en jouw) jeugd zou niet hetzelfde geweest zijn zonder de schrijfster van de ‘Harry Potter’-boeken en alleen al om die reden verdient ze een plekje in deze lijst. #always

vrouwendag

4. Susan Love, een chirurg … die zich inzet voor borstkanker

Via haar eigen vzw zet Susan zich er al jaren voor in om borstkanker op te sporen en te behandelen én ze was een van de eersten die erop aandrong dat vrouwen hun eigen borsten ook regelmatig zouden controleren of bij een arts langsgaan voor een onderzoek.

In haar boek, ‘Dr Susan Love’s Breast Book’ is ze streng voor de veelal mannelijke artsen die borstkanker behandelen omdat zij volgens haar niet altijd rekening houden met vrouwen en hun gevoelens wanneer er sprake is van borstamputatie.

5. Kellee Janel, de mama van … Noah Centineo

Zonder Kellee (oké, en Netflix) hadden we nooit van deze goddelijke creatie gehoord. Oh ja enne … we hadden jullie halfnaakte mannen beloofd.

6. Elizabeth Magie, de uitvindster van … Monopoly

De invulling van talloze regenachtige namiddagen en de oorzaak van nog veel meer familieruzies: in 1904 kreeg Elizabeth het originele patent op wat toen nog ‘Het Huisbazenspel’ heette. Wat wij kennen als een tof (nu ja) gezelschapsspel, is eigenlijk ontstaan als kritiek op het kapitalisme.

Ironisch genoeg werd het concept gestolen door ene Charles Darrow die het in 1935 aan de Parker Brothers verkocht. Elizabeth kreeg uiteindelijk slechts 500 dollar voor het best verkochte gezelschapsspel ter wereld.

7. Nancy Johnson, de uitvindster van … het ijs

Nancy was de vrouw die in 1843 een patent kreeg op het ontwerp voor een handmatige ijsmaker. Dat ding gebruiken wij niet zelf, maar onze favoriete ijszaak vast wel. En we kunnen ons voorstellen dat Ben & Jerry’s er ook wel mee geholpen waren. Dus bij deze: dankjewel Nancy.

vrouwendag

8. Josephine Cochrane, de uitvindster van … de vaatwasser

Op kot stond onze afwas dagenlang te blinken (en stinken) op het aanrecht, want ‘morgen zouden we ‘m echt wel even doen’. Tot we de week daarna toekwamen en die berg er nog steeds stond, en hij had gezelschap gekregen van een groene, mossige substantie.

Nu we alleen wonen was onze enige vereiste een vaatwasser. (En een bad, maar dat hebben we uiteindelijk niet gekregen. #huilen) En die machine komt dus niet rechtstreeks van de goden – zoals wij altijd dachten -, maar wel van de hand van Josephine. Die organiseerde heel wat dinner parties en was het beu dat haar personeel haar peperduur servies liet vallen. #firstworldproblem

9. Onze eigen mama

We hadden het lijstje niet beter kunnen afmaken (oké, en we vonden niemand anders meer) dan door onze eigen mama te vermelden. Mama: merci voor al die jaren aan potjes spaghetti om mee te nemen op kot, die keren dat je ons ‘s nachts kwam oppikken en we het iets te laat en iets te zat hadden gemaakt, en om onze beste vriendin te zijn.

View this post on Instagram

? #mom #bxlove #winterpret

A post shared by Lesley Dewilde (@lesleydewilde) on

Nog meer inspirerende vrouwen? Deze haalden het lijstje vorig jaar.

Vrouwendag: 10 (inter)nationale topwijven

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
Vrouwendag: Zonder deze vrouwen had ons leven er héél anders uitgezien
Sluiten