Lesley
Lesley Entertainment 11 okt 2019

Girlpower: 6 vrouwelijke Disney-personages die niet gered moeten worden door een man

Wij waren (en zijn) dol op Disney-films, maar eerlijk is eerlijk: erg feministisch zijn die “Oh prins, kom mij redden”-films meestal niet. Toch kunnen deze zes Disney-prinsessen prima voor zichzelf zorgen. 

1. Mulan: de vrouw met (spier)ballen

Houten palen beklimmen met gewichten of tegenstanders vloeren met een bamboetak? Deze vrouw bewijst dat moeilijke, fysieke oefeningen niet enkel voor mannen weggelegd zijn. Haar doorzettingsvermogen spat bijna van het scherm, dus graag een staande ovatie voor Mulan!

Hierbij nog even het legendarische lied ‘I’ll Make A Man Out Of You’ als eerbetoon (en luid meekelen mag).

2. Belle: de queen van intelligentie én uitvindster

In haar dorp is Belle op een sluwe manier lekker rebels, omdat vrouwen normaal gezien niet kunnen en mogen lezen. De boekenwurm van dienst is niet enkel intelligent, maar ook een handy (wo)man in de remake van ‘Belle en het Beest’. In de oorspronkelijke versie is haar vader een geniale uitvinder, maar in de nieuwe film is Belle de creatieveling. Handig is het nieuwe sexy.

View this post on Instagram

Ever a surprise! #BeautyandtheBeast is returning to select theatres in Los Angeles & New York. ✨🌹🎥 Visit the link in bio to learn more.

A post shared by Beauty and The Beast (@beautyandthebeast) on

3. Tiana: dromer en werker tegelijk

In tegenstelling tot de meeste vrouwelijke hoofdpersonages in Disney-films is Tiana geen prinses. Ze is wel een vrouw die weet hoe ze een bedrijf moet runnen en ze houdt van het werkleven. Tiana leert je dat hard werken loont en dat je nooit je dromen moet opgeven. Altijd al een restaurant willen openen? Gewoon doen.

View this post on Instagram

#disneyquotes #theonlywaytogetwhatyouwant #isthroughhardwork ✔️ #princessandthefrog #tiana #disneytiana #workhard

A post shared by Consueel (Runs) (@consueel_runs) on

4. Merida: assertieve en stoere vrouw

Terwijl de meeste prinsessen graag in jurken pronken, is Merida een uitzondering op de regel. Ze is stoer en allesbehalve bang om haar handen vuil te maken. Boogschieten is een van haar specialiteiten (dat zegt Merida, niet Miranda) en ze doet er alles aan om haar eigen levensweg te bepalen. Trouwen met iemand zonder je eigen goedkeuring? Thank you, next.

Voor de filmfanaat onder ons: ‘Brave’ is technisch gezien een film van Pixar, maar aangezien Pixar onderdeel van Disney vormt kon Merida niet ontbreken in dit lijstje.

View this post on Instagram

Don't be afraid of falling have you not witnessed sun rising everyday for you. #merida #disney #brave

A post shared by MERIDA (@brave_merida.disney) on

5. Elsa: realist in de liefde

Sprookjes zijn niet altijd even realistisch als het op liefde aankomt. Elsa wijst haar zus terecht op het feit dat het niet realistisch is om met een man te trouwen die je nog maar één dag kent. Daarnaast bewijst dit sterke personage ook dat je perfect gelukkig kunt zijn zonder man, want geluk creëer je zelf. Wijze raad voor alle moeilijke momentjes in het leven: let it go.

View this post on Instagram

This Fall🍂❄️💙 #Frozen2 • • • #frozen2 #frozen #disney #princessanna #queenelsa #arendelle #kristoff #icepower #olaf #frozenfandom #princessannaofarendelle #queenelsaofarendelle #queeniduna #kingagnarr #letitgo #frozentwo

A post shared by Disney✨ | Frozen❄️ (@x.elsa_forever.x) on

6. Maleficent: wanneer slechteriken eigenlijk niet zo slecht zijn

Hoewel Maleficent als ‘de slechterik’ wordt gezien in het originele sprookje zie je in de remake de andere kant van het verhaal en blijkt ze een bovenmatig sterke vrouw te zijn. Haar grote liefde heeft haar hart immers gebroken (en haar vleugels afgesneden), maar toch heeft ze een zwak voor zijn dochter Aurora.

In een bui van razernij sprak ze een vloek over haar uit, maar al snel ziet ze haar fout in. En toegeven dat je fout bent is ook een teken van sterkte.

View this post on Instagram

Had so much fun making this.. Can’t wait for you all to see it. 🖤🖤🖤 #Maleficent2 Oct 18th 2019

A post shared by Ed Skrein (@edskrein) on

Hades: de onbewuste feminist

Als afsluiter willen we na zes sterke vrouwen ook even aandacht schenken aan een man. Hades mag dan wel de cynische god van de onderwereld zijn, toch heeft hij een klein feministisch kantje. Wanneer Meg hopeloos verliefd wordt op Hercules, waarschuwt Hades haar dat Hercules haar zal kwetsen. Zijn boodschap? Alle mannen zijn hetzelfde. Beetje pessimistisch, maar hij bedoelt het vast goed.

Ook leuk:

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
Girlpower: 6 vrouwelijke Disney-personages die niet gered moeten worden door een man
Sluiten