Cami
Cami Love & Life 18 jan 2019

Wat je altijd al wou weten over een doe-het-zelf zwangerschapstest

Het is vanzelfsprekend dat een zwangerschapstest een angstige, emotionele belevenis kan zijn – op welke uitkomst je ook hoopt. Daar zit je dan, alleen in de badkamer of op de wc, met een stuk plastic in je handen dat bepaalt of je leven zo meteen verandert of niet. Zo’n stresserende plassituatie roept veel vragen op en daarom verzamelden we een aantal dingen die je graag wilt weten over een zwangerschapstest.

zwangerschapstest

Geen kattenpis

Een zwangerschapstest kan verwarrend zijn. De instructies op de verpakking staan in een teeny tiny lettertype, er zijn honderden veelvoorkomende fouten die je kunt maken en er vloeien emoties uit elke porie van je lijf.

Bovendien denk je dat er heel wat kan mislopen: een vals positieve uitkomst, misschien plaste je wel op het verkeerde moment van de dag, of te veel of te weinig – en hield je de test in een verkeerde hoek of komt hij überhaupt van het verkeerde merk? En kan dat allemaal wel?

zwangerschapstest

Hoe werkt zo’n test eigenlijk?

Een zwangerschapstest meet de hoeveelheid van het hormoon HCG (chloriongonadotrofine) in je lijf. Dat hormoon wordt alleen aangemaakt als een bevrucht eitje zich nestelt en de placenta zich begint te vormen.

zwangerschapstest

Hoe vroeg kun je een zwangerschapstest doen?

Zo’n negen à tien dagen nadat een bevrucht eitje zich innestelde, kun je een test doen. Niet alle tests zijn echter zo precies. Het is aangeraden om de test te doen op de eerste dag dat je je maandstonden niet meer doorkreeg.

Op welk moment van de dag is de test het meest correct?

Idealiter doe je de test met de urine van je eerste plasje, ‘s morgens. Dat staal zal het krachtigst zijn door de potentieel hoge concentratie HCG. Je kunt ook je plas zo’n vier uur inhouden om een degelijk staal te hebben.

zwangerschapstest

Moet je er meer dan één doen?

Als de test negatief is, kan dat twee dingen betekenen. Ofwel ben je niet zwanger, of je bent het wel, maar je lichaam heeft nog niet genoeg HCG geproduceerd. Als de test negatief is, heeft het wel nut om een tweetal dagen te wachten en opnieuw te checken.

Kan een zwangerschapstest vervallen?

Ja, maar ze gaan wel lang mee. Meestal blijven ze zo’n twee tot drie jaar goed.

Ben je door alle zenuwen weer even vergeten hoeveel dagen je na je eisprong je alweer je menstruatie krijgt? Dat weten we toevallig ook.

Hoeveel dagen na je eisprong krijg je je menstruatie?

Byrdie

Reageer op artikel:
Wat je altijd al wou weten over een doe-het-zelf zwangerschapstest
Sluiten