Tessa
Tessa Love & Life 13 jan 2020

7 goede voornemens voor een duurzaam 2020

De goede voornemens voor het nieuwe jaar vliegen je om de oren. Misschien maak je er zelf ook elk jaar of heb je er juist een hekel aan. Het is sowieso wel een mooie kans om iets nieuws uit te proberen, beter voor jezelf of misschien wel voor het milieu zorgen. Er zijn een hoop goede voornemens voor een duurzaam 2020.

Australië heeft te kampen met de ergste bosbranden ooit, de aarde warmt op en dieren sterven uit. Het gaat niet goed met moeder natuur en wij willen natuurlijk een handje helpen. Je hebt misschien het idee dat je in je eentje niet veel kunt doen, maar ieder beetje helpt. Met deze goede voornemens bouw je stapsgewijs aan meer duurzame gewoontes en zal het ons gegarandeerd lukken om duurzamer te leven.

1. Veganuary

Januari is de beste maand om jezelf uit te dagen met goede voornemens: nieuwe ronde, nieuwe kansen.  Misschien wil je je niet meteen voornemen om in 2020 volledig vegetarisch of vegan te gaan eten, maar klinkt een maandje wél haalbaar. Tijdens Veganuary kun je jezelf een maand lang uitdagen. Dierlijke producten vermijden is een van de beste manieren om het milieu te ontlasten. Dus skip zuivel, eieren, vis en vlees voor een maand en probeer de rest van het jaar ook betere keuzes te maken.

2. Shop tweedehands

Als het mogelijk is, probeer dan tweedehands te shoppen. Dit kan natuurlijk niet met ieder product, maar kleding en meubels zijn heel goed tweedehands te krijgen. Facebook Marketplace, 2ehands.be, United Wardrobe of je lokale vintagewinkel hebben vaak veel in de aanbieding. Nog een voordeel: je hebt unieke stukken.

3. Recycleer kleding

Kleding recycleren sluit aan bij tweedehands kopen, maar het kan ook op een andere manier. Heeft je T-shirt een gat in de oksel? Gooi het zeker niet weg, want je kunt het gewoon repareren. Als je zelf geen naald en draad (of twee linkerhanden) hebt kun je het voor een klein prijsje naar de kleermaker brengen. Say yes to that recycled dress.

4. Kweek je eigen eten

Waarom niet gewoon je eigen groente en fruit kweken? Oké, ananas en mango wordt een beetje lastig, maar tomaten of sla kunnen prima. Goed voornemen, toch? Als je geen tijd hebt kun je er natuurlijk ook voor kiezen om je eigen kruiden te laten groeien. En geloof ons, er is niks leuker dan je eigen dille en tijm proeven die je net uit de bloembak op de vensterbank hebt gehaald.

5. Weg met plastic zakjes

Is het nu eindelijk gedaan met die plastic zakjes? Er zijn genoeg supermarkten waar ze nog steeds beschikbaar zijn, maar dat wil niet zeggen dat jij ze gedachteloos moet gebruiken. Neem je eigen herbruikbare fruit- en groentenzakjes mee of pleur alles los in een grote totebag, daar kunnen je boodschappen echt wel tegen. Gaat dit je goed af? Trek het dan door naar ander plastic wegwerpshit, zoals rietjes of bestek.

6. Voeg ecologisch geproduceerde producten toe aan je leven

Voor dit voornemen kun je ook moeite doen om ecologisch verantwoorde producten toe te voegen aan je leven. Denk aan duurzame cosmetica of schoonmaakmiddelen. Er bestaan genoeg alternatieven en we weten zeker dat je met deze producten net zo veel plezier beleeft of een net zo proper huis hebt.

Met z’n allen kunnen we een steentje bijdragen aan een beter milieu, of je nu voor een van deze goede voornemens kiest of ze meteen allemaal neemt. You go girl.

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
7 goede voornemens voor een duurzaam 2020
Sluiten