Lena
Lena Home & Interior 3 jun 2019

Tips van een ervaren kotstudent: vermijd zeker deze 5 fouten als je op kot gaat

Als je voor het eerst op kot zit zul je sowieso blunders begaan en dat is oké. Wij stonden ook ooit in jouw schoenen en geven wat tips. Hier zijn de vijf meest voorkomende fouten die elke kot-virgin wel eens maakt, maar jij dus niet. 

1. De lavabo gebruiken voor a-l-l-e-s

Stop what you’re doing, want dit is een van de grootste fouten die je kan maken. Ja, het is mega handig die wasbak in je kamer en ja, de keuken is twee verdiepingen naar beneden. Maar als je elke keer je afwas in dat kleine bakje doet, zal de afvoer verstopt geraken en geloof ons, dat wil je niet. Tegen de tijd dat je terug bent van de winkel met ontstoppingsmiddel ruikt je hele kot al naar afvoerputje en die geur gaat niet in een-twee-drie weg.

Tip: je kan ook zelf een milieuvriendelijk ontstoppingsmiddel maken. Je bespaart geld én tijd. Zo maak je het zelf:

DIY ontstopper

Giet een kopje baking soda in je lavabo, gevolgd door een kopje azijn en laat dit een kwartiertje inwerken. Spoel alles door met heet water. Zo simpel is het.

2. Veel eten in een keer kopen

Je eigen boontjes doppen (en kopen) is leuk, maar don’t overdo it in de supermarkt. Waarschijnlijk krijg je nog lekkeres restjes mee van thuis, en is naar de winkel gaan niet eens nodig. Geniet van deze tijd en verspil geen eten.

Heeft je mama zoveel restjes meegegeven dat je ze niet op tijd opkrijgt? Steek ze dan in de diepvries!

3. Een housewarming geven zonder voorbereiding

We snappen het, je bent heel blij met je nieuwe kot en wil het meteen laten zien aan al je vrienden. Meteen een housewarming geven is echter niet zo’n goed idee. Ontvang geen bezoek als je niet grondig voorbereid bent. Je glazen? Ze zullen sneuvelen. Je mooie tapijt? Vlek na vlek. Schuif je kostbare spullen aan de kant, koop herbruikbare bekers en voorzie onderleggers. Je wil geen kringen op die antieke kast van je oma.

Wil je een onvergetelijke housewarming organiseren? Dankzij deze tips lukt het zeker.

4. Je kot vanaf meteen vol met plantjes zetten

Planten zijn ge-wel-dig, maar ze hebben aandacht nodig. Geef ze de kiefde die ze verdienen en koop niet impulsief tientallen plantjes enkel en alleen maar omdat je kot wat leeg aanvoelt in het begin. Dat is immers normaal, je eerste kot zal pas na een tijdje echt beginnen aanvoelen als een thuis. Koop daarom best niet teveel planten in een keer, ze zullen gegarandeerd waarschijnlijk toch snel sterven. Je houdt ook onmogelijk bij hoeveel water elke plant nodig heeft en of ze in de zon moeten staan of net niet.

5. Je fiets niet binnen zetten

Elke grote studentenstad kent nachtelijke herrieschoppers. Staat jouw fiets voor de gevel van je kotgebouw? Bad idea. De kans dat hij gestolen wordt of dat iemand met zijn zatte botten er even tegen schopt is groot. Gebruik ook altijd twee sloten, en dan bedoelen we niet zo eentje van de één euroshop. Heb je echt geen plek binnen? Zet hem dan tenminste vast aan een paal of fietsenrek.

En nu is het tijd om te socializen! Hier zijn 5 activiteiten om je kotgenoten beter te leren kennen.

 

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
Tips van een ervaren kotstudent: vermijd zeker deze 5 fouten als je op kot gaat
Sluiten