Cami
Cami Travel 2 feb 2019

Vilnius: hipster heaven of local life?

Ja, je wilt graag chillen waar de locals dat doen, maar af en toe wil je ook gewoon brunchen in de hipste koffietent van de stad. En dat schaamteloos #foodstagrammen. Daarom zetten we de leukste hipsterhotspots én tips van de locals op een rijtje. Deze week: Vilnius.

Hipster heaven

Vilnius is op de groei en daarom een kruising tussen bric-à-brac en hypermodernisme. De trendy zaken schieten als paddestoelen uit de grond, maar laten ook plaats voor eclectische Sovjetgebouwen. Voor hipsters die de late majority willen voor zijn en – nu het nog kan – zich eens goed willen laten gaan voor een Litouwse appel en een ei.

Open Kitchen

In de zomer vind je elke (!) vrijdag een vast streetfoodfestival naast de kleine kunstrepubliek Uzipis. Over die kunstrepubliek hebben we het later nog, maar hier testen enkele restaurants hun recepten uit op de toevallige passant of de slimme reiziger die Open Kitchen via ons weet te vinden.

A post shared by Open Kitchen Vilnius (@openkitchenvilnius) on

Brew

De Litouwers zijn echte koffielovers, net als wij. Er zijn drie ketens die op elke straathoek van Vilnius een koffiezaak hebben neergezet. Net daarom zijn op zichzelf staande koffiebars veel leuker. Pal in het centrum vind je Brew Coffee (Kavos Virėjai) terug, een piepklein zaakje dat vooral voor kwaliteit gaat en zo de ketens gemakkelijk overschaduwt.

Een bericht gedeeld door BREW | Kavos virėjai (@brewcoffeevilnius) op

Alaus Biblioteka

Dacht je tijdens je citytrip een woordje Litouws op te pikken? Begin er niet aan, maar spring wel eens binnen in de Alaus Biblioteka, of letterlijk: bierbibliotheek. Omringd door Poolse en Russische wodka kiest een Litouwer vaak ook voor bier, we like!

Een bericht gedeeld door Jean-Marc Benoit (@designverticalstudio) op

Peronas

Ja, de luchtbalblokken zijn in dit voormalig Sovjet nog té gemakkelijk te vinden. Maar de Litouwers geven er hun eigenzinnige draai aan. Peronas is een bar/feestlocatie op het perron van en in het überlelijke station. Onder het afdak staat een enorm standbeeld van een oude man in badjas, maar geen jonge “Vilniusser” die begot weet wat het verhaal er eigenlijk achter is. Ach, het heeft iets, niet?

A post shared by Nidas Kiuberis (@nidaskiuberis) on

A post shared by Ge (@geraldinecha) on

Dublis

Litouwen is nog erg goedkoop, maar echt. Enorm goedkoop en toch al in euro’s. Daarom kun je de kans eens nemen om wat chiquer uiteten te gaan. Kies dan zeker voor Dublis voor schilderijtjes op je bord vergezeld van een verfijnd wijntje.

A post shared by Agnė Kulitaitė (@kulagne) on

Local life

De Litouwers zien je als Europeaan graag komen. Jongeren spreken dan ook uitstekend Engels en gidsen je met plezier langs de gekke historische roots van de stad. Van Oost-Europese folklore met volksdans en middeleeuwse torens, tot ondergesneeuwde roze kerken en kunst als symbool van de Litouwse vrijheid.

De kunstrepubliek Užupis

Een zijvertakking van de Negris, de hoofdrivier die Vilnius in een linkeroever en een rechteroever verdeelt, neemt een gekke bocht waardoor er naast het centrum een schiereilandje is ontstaan. Dat schiereilandje is de thuishaven van de kunsten geworden, waar de muren vol graffiti en random kunstvoorwerpen staan.

Het stukje stad is omgedoopt tot een “onafhankelijk” republiekje en de wetten van het wijkje hangen in allerlei verschillende talen aan de muur. Niet dat je er Picasso’s of Warhols zult vinden, maar de vrijheid die het republiekje uitdraagt, zit diepgeworteld in de harten van de Litouwers.

A post shared by Israel Júnior (@israelmbjr) on

Gediminas Tower

Hét teken van Vilnius is ongetwijfeld de toren op de berg. Mooi en indrukwekkend is hij niet echt, maar je ziet hem wel van overal als je in Vilnius rondloopt. Een wandelingetje naar boven geeft je trouwens een mooi zicht over de stad.

A post shared by Daria Sparrow (@_the_travel_fox) on

Kerken

De Litouwers zijn tegenover ons Belgen nogal gelovig. De binnenstad staat vol met kerken, waardoor je bij droog weer ongetwijfeld een paar bruidjes tegenkomt. Een van de mooiste kerken heeft een roze voorkant en staat op het plein waar het stadhuis staat.

Een andere kerk ligt iets uit het centrum, maar is compleet versierd met witte krulletjes. Als je er dan een paar wilt bezoeken, kies dan voor deze kerken om een kaarsje in te branden.

A post shared by Tapio Karvonen (@tapiokarvonen) on

The most beautiful church in the world. Visited. ✅ #Lithuania #Vilnius #capital #church #PetroIrPoviloBažnyčia #winter #trip #travel #students

A post shared by Eglė Račkytė ? (@egle_rackyte) on

Literaire straattegels

In het oude stadsgedeelte van Vilnius vind je schattige geveltjes en krijg je bijna een Eftelinggevoel. In Literatų Gatvė hebben ze alweer een geslaagde poging gedaan om van hun geitenwollen imago af te stappen door allerlei kleine kunstige tegeltjes aan de muur te plakken. Met een eclectisch resultaat waar menig toerist uiteraard even een fotootje moet nemen.

A post shared by Gaile Butvilaite (@gaile0808) on

In Vilnius stap je met het beeld van loodgieters en kuisvrouwen binnen en kom je met een mengelmoes van moderne en traditionele indrukken buiten. Hoe dan ook, deze intieme stad met honderden verborgen hoekjes, kantjes en verhalen kan niet anders dan je charmeren – en dat alles op zo’n twee uur belachelijk goedkoop vliegen van ons verwijderd.

Meer steden waar je zowel wilt hipsteren als chillen met locals? We waren ook al in Fez, Boedapest en Berlijn.

PS: NSMBL is er nu ook elke vrijdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook.Reageer op artikel:
Vilnius: hipster heaven of local life?
Sluiten