Jutta
Jutta Liefde & Seks 23 apr 2019

Waarom worden mannen wakker met een ochtenderectie?

Iedere man en iedereen die weleens naast een man heeft geslapen is bekend met het fenomeen: de ochtenderectie. We vroegen ons af: waarom hebben mannen hier ‘last’ van? En hoe wordt dit veroorzaakt?

Feit: álle mannen kunnen een ochtenderectie krijgen: tieners, volwassen mannen, kinderen en zelfs baby’s die nog in de baarmoeder zitten.

Een ‘gewone’ erectie ontstaat als een reactie op de complexe processen van het zenuwstelsel en het hormoonstelsel. Wat hiermee bedoeld wordt is het volgende: als de man zin krijgt in seks, gaat er een seintje naar de hersenen. Die bevelen vervolgens de zenuwen die het bloed aanvoeren naar de penis, waarna die groter wordt en uiteindelijk rechtop komt te staan.

Hetzelfde mechanisme kan zich ook voltrekken zonder erotische prikkels, en zonder dat de man zich ervan bewust is. Die vorm gebeurt dan ook bij een spontane erectie en bij een nacht- of ochtenderectie.

Mannen krijgen meestal meerdere erecties gedurende de nacht. Dat heeft te maken met de REM-fase (Rapid Eye Movement) tijdens je slaap. Tijdens deze laatste fase van je slaapcyclus reset je lichaam als het ware zichzelf, en herstelt het de hormoonbalans. Een van deze hormonen remt de erectie, maar wanneer dit hormoon niet wordt aangemaakt wordt de erectie dus niet geremd en verkeert de penis in stijve toestand. Dit gebeurt zo’n vier a vijf keer per nacht. Ja, dat lees je goed.

Net voordat de man wakker wordt eindigt vaak de laatste slaapcyclus waarbij de penis rechtop komt te staan. Dat in combinatie met een hoge dosis testosteron in de ochtend en daar heb je ‘m weer, de ochtenderectie.

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook.Reageer op artikel:
Waarom worden mannen wakker met een ochtenderectie?
Sluiten