Lesley
Lesley Love & Life 24 apr 2018

Verbrand? Zo herstel je razendsnel en word je mooi bruin

“If I could offer you only one tip for the future, sunscreen would be it.” Baz Luhrmann wist het jaren geleden al en ook je mama herhaalt het als een mantra. Ze hebben wel een punt: de zon is zalig, maar gevaarlijk en het is dan ook écht belangrijk om je in te smeren. Toch verbrand? Bij ons zusje Beautify lazen we wat je daaraan kunt doen.

1. Blijf voorlopig uit de zon

De symptomen van een verbrande huid zijn pas na een paar uur zichtbaar. Blijf je toch in de zon zitten, dan verbrand je alleen nog maar meer. Pas ook op voor zand, zout water en chloor. Die verergeren de pijn en vergroten de kans op infecties.

Als je toch niet uit de zon kunt blijven, smeer dan in ieder geval de hele dag zonnecrème met een minimale factor van 30 SPF, vooral op de plek waar je verbrand bent. Blijf in de schaduw en bedek de verbrande huid met kleding. Draag daarnaast een grote hoed en je ziet er fabulous as fuck uit.

verbrand herstel

2. Gebruik koud water

Als je verbrandt, is je huid niet alleen rood, maar kan hij ook gaan zwellen. Een koele douche kalmeert je huid en verlicht de pijn. Kies voor een rustgevende badzeep op basis van bijvoorbeeld aloë vera, havermout of soja. Onthoud: warm water droogt je huid uit. Vooral zwembadwater. En dat is juist wat je niet wilt.

3. Ice, ice, baby

Ook ijs kan de verbrande huid een handje helpen in het genezingsproces. Pak een handdoek en doe er wat ijs in. Druk die tegen je verbrande huid aan voor wat verkoeling. Houd het ijs vijf minuten tegen je huid aan en neem de handdoek er weer bij zodra je hem nodig hebt.

4. Smeer je huid in

De bovenste laag van je huid is verbrand en heeft vochtinbrengende middelen nodig, zoals een moisturizer. Die helpt de bovenste laag te herstellen en te beschermen tegen infecties en irritaties tot de huid zichzelf heeft hersteld.

Ook aloë vera is een natuurlijk verkoelend goedje dat perfect werkt als je huid ook nog eens enorm jeukt. Havermout, soja of ceramide werken ook goed. Let op met sterk geparfumeerde crèmes: die kunnen de huid net irriteren.

Is je hoofdhuid verbrand en wil je geen vet haar door zalfjes? Gebruik dan de handdoek met ijs en draag altijd een hoed of pet.

verbrand herstel

5. Laat je huidverzorging even voor wat hij is

Als je gezicht verbrand is, moet je uitkijken met sommige producten. Je huid is extra gevoelig voor bepaalde ingrediënten die je normaal zonder enig probleem kunt gebruiken. Houd alles daarom zo eenvoudig mogelijk. Gebruik een zachte reiniger en een vochtinbrengende crème voor de gevoelige huid.

Vermijd gezichtsmaskers, middeltjes tegen acne, anti-aging producten, scrubs en harde toners. Pas ook op voor producten die lidocaïne of benzocaïne bevatten. Als laatste: probeer make-up te vermijden. Bedek de roodheid niet met een dikke laag want die kan ook weer gaan irriteren.

6. Drink veel water

Zorg dat je altijd gehydrateerd blijft en drink dus nog iets meer water dan je normaal zou doen. Vermijd alcohol, want dat droogt je net weer uit.

7. Gebruik een anti-inflammatoire of ontstekingsremmer

Gebruik in de eerste paar uur nadat je verbrandde een non-steroïde ontstekingsremmer zoals ibuprofen. Die verminderen de ontsteking én verhogen het herstel.

herstel verbrand

8. Draag je meest comfortabele kleren

Te strakke kleding en riemen kunnen pijnlijke blaren op de huid veroorzaken. Draag daarom comfortabele, losse kleding. (Sorry, Jani.) Zijn je schouders verbrand? Overweeg dan een strapless beha. Synthetische stoffen zoals polyester en nylon houden de huid koel.

9. Wees niet direct bang voor huidveroudering en huidkanker

Als je vaak op dezelfde plek verbrandt, kun je een verhoogd risico op huidkanker lopen. Maar word niet meteen panisch en smeer je de volgende keer gewoon wél goed in.

Beautify

Reageer op artikel:
Verbrand? Zo herstel je razendsnel en word je mooi bruin
Sluiten