Jutta
Jutta Love & Life 2 okt 2019

Geen vakantie meer? Zo creëer je dat vakantiegevoel gewoon thuis

Of het nu zomer, herfst, winter of lente is: een vakantie is altijd welkom. Toch leent de situatie zich er niet altijd naar (want blut, geen vakantiedagen of verplichtingen), maar dat vakantiegevoel heb je toch echt nodig om tot rust te komen en op te laden. Gelukkig hoef je niet eens op vakantie te gaan om te kunnen ontspannen.

Er zijn een aantal tips om stress te verjagen en dat heerlijke vakantiegevoel thuis te evenaren, ook al heb je daar geen tropisch strand aan je voeten.

Zorg voor een nieuwe omgeving

Van nieuwe impulsen wordt ons brein blij en dat is precies wat er gebeurt op vakantie: je ontdekt nieuwe dingen en doet allerlei indrukken op. Wil je ontspannen? Zorg dan voor nieuwe ervaringen. Ga eten of een weekendje slapen in een andere stad, ga kamperen of ontdek een stadsdeel waar je anders nooit komt.

Zoek het groen op

Wist je dat een groene omgeving je welzijn positief beïnvloedt? Het maakt ons brein echt niet uit of we een rondje Kalmthoutse Heide of Amazone doen.

In Japan bestaat er een term voor je helemaal onderdompelen in de natuur: forest bathing. Voor tenminste een paar uur lang spendeer je quality time in het bos. Het is op heel veel manieren goed voor je gezondheid, zowel fysiek als mentaal.

Mediteren

Mediteren is allang niet meer voor zweverige hippies; menig CEO, wetenschapper, vader, moeder, millennial en kind doet er tegenwoordig vrolijk aan mee.

De wetenschap wijst het uit: mediteren is goed voor zo ongeveer alles, omdat je je gedachten even kunt laten voor wat ze zijn. Dat betekent niet dat je ineens ‘stopt met denken’ maar dat je je gedachten opmerkt en er verder geen oordeel over hebt.

Wanneer je mediteert, zul je vanzelf minder stress ervaren en minder piekeren. Hier lees je meer over hoe mindfulness (een van de meest beoefende vormen van mediteren) werkt.

Wees dankbaar

Oké, je hebt misschien geen vakantiedagen (meer), maar er zijn nog zoveel ándere leuke dingen dan een trip naar Peru of een week bakken op een Italiaans eiland. Je vrienden, familie, gezondheid, je appartementje, je job en je favoriete koffiebar bijvoorbeeld.

Probeer je daar eens wat bewuster van te zijn en wees er dankbaar voor. En ga heerlijk met je lievelingsmagazine in die favo koffiebar zitten, van een vakantiegevoel thuis gesproken!

Lees ook: dit is het beste plekje in het vliegtuig als je vliegangst hebt.

Bedrock

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
Geen vakantie meer? Zo creëer je dat vakantiegevoel gewoon thuis
Sluiten