De ultieme kerstplaylist die je heel december gaat grijs draaien

Love & Life

De ultieme kerstplaylist die je heel december gaat grijs draaien

Je hebt mensen die gillend wegrennen van kerstmarkten en je hebt mensen die heel december met een jenevertje (of twee) in hun hand doorbrengen. De redactie is er het levende bewijs van. Elke week nemen Jutta, notoir antichrist(mas), en Lesley, eigenaar van maar liefst drie adventskalenders, je mee in hun aftelrace naar de feestdagen. Deze week presenteert Lesley je haar ultieme kerstplaylist, terwijl Jutta daaraan probeert te ontsnappen. 

Lesley: “Het is december. Het mag. Eindelijk.”

Sinds ik ergens eind oktober op Spotify mijn kerstplaylist van vorig jaar terugvond, moet ik mezelf bedwingen om niet al heel november ‘Ho Ho Ho’ van Sia mee te brullen. (Maar echt: bring a bottle of rum, en als je dan toch bezig bent: cream and whiskey bourbon.) 

En omdat ik de beroerdste niet ben (en Jutta graag op stang jaag), deel ik de ultieme kerstplaylist die je heel december gaat grijsdraaien maar al te graag. Wie net als Jutta nu al kippenvel krijgt (en niet van emotie of mijn kattengejank) kan op donderdag lezen hoe zij ontsnapt aan mijn playlist. But for now, here goes. 

‘Last Christmas’ – Wham!

Natuurlijk begin ik met een cliché. Kerstmis is één groot cliché. Elke traan die ik ooit aan liefdesverdriet verspild heb, roep ik de volle vier minuten en vierendertig seconden nog eens op om voluit mee te kunnen schreeuwen met dit nummer.

‘Bakske Vol Met Stro’ – Urbanus

Van deze Vlaamsche klassieker zijn er een paar varianten. Zo zingt Urbanus in sommige versies ‘Het krioelde van de herders met nen dikke wollen frak‘, maar zingt hij in veel leukere varianten ‘Het krioelde van de herders met een stuk in hunne frak’. Want elke feestdag is beter met een jeneverke of twee (drie, vier).

‘Must Be Santa’ – Bob Dylan

Genoeg van de zoetsappige kerstmuziek? Dan past deze van Bob Dylan in polkastijl perfect in je playlist. Schenk jezelf wat glühwein in en leer nog snel wat polkapasjes aan.

‘Ho Ho Ho’ – Sia

Ik woon in Brussel en passeer de kerstmarkt dagelijks, en laat ‘Ho Ho Ho’ nu net de theme song van vorig jaar zijn. Een nummer dat ik na een dikke vijfendertig dagen nog steeds niet beu ben en het jaar nadien vrijwillig nog eens opzet, moet goed op weg zijn om een kerstklassieker te worden.

‘Dan Is Het Kerstmis’ – Samson & Gert

Ook je favoriete sprekende hond heeft zich (meermaals) aan kerstmuziek gewaagd en wedden dat je nog elke regel kunt meezingen (oké, neuriën dan)?

‘All I Want For Christmas Is You’ – Mariah Carey

Alle Mariah Carey-haters ten spijt: uiteraard staan deze vier minuten puur geluk op mijn lijst. Al hoeft de kerstman dat niet per se letterlijk te nemen, want all I want for Christmas is you, nieuw parfum en dat fluwelen maatpak van & Other Stories.

‘Jingle Bell Rock’ – Bobby Helms

Niet mijn állergrootste favoriet, maar een liedje dat het tot in ‘Home Alone’ en ‘Mean Girls’ heeft geschopt, kan niet ontbreken in mijn playlist.

‘Let It Go’ – Demi Lovato

Geen kerstsong pur sang, maar ‘Frozen’ wekt bij mij toch altijd hetzelfde gevoel als de feestdagen op. Want sneeuw. Want warme chocomelk. Want Disney. Alleen nog even één opmerking, Elsa: the cold actually bothers the rest of us. 

‘Santa Claus Is Comin’ To Town’ – Bruce Springsteen

Zo goed als elke levende legende heeft een kerstsong op zijn naam staan, en Bruce Springsteen is daar geen uitzondering op. Grote kerststemmen als Michael Bublé en Mariah Carey hebben het nummer gecoverd, maar het origineel blijft de topper op mijn playlist.

‘Christmas Lights’ – Coldplay

Hoe kon de band waar je – zeker na dat episch concert in het Koning Boudewijnstadion – gegarandeerd kippenvel van krijgt, géén kerstplaat uitbrengen? Ook Chris en co van Coldplay zetten voor de gelegenheid hun kerstmuts op en smeken de kerstlichtjes om te blijven schijnen. En zoals het de band betaamt, kun je ook in dit nummer heerlijk vaak ‘oh oh ooooh’ meekwelen als je de lyrics vergeten bent.

‘It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas’ – Michael Bublé

Je houdt ervan of je kotst er met alle plezier alle gal van uit je lijf: Michael Bublé. Eén ding is zeker: je kerstplaylist is niet compleet zonder één nummer van Mr. Christmas himself – en waarom dan niet meteen zijn grootste schijf uitkiezen? Met je ogen rollen is voor één keer toegestaan.

Collega Jutta wordt alvast gek van me, en verzon een paar manieren om aan kerstmuziek te ontsnappen. En Als haar tips me één ding hebben geleerd, dan is het wel dat ik mijn bottle of rum niet met haar deel. Doei.

Kerstmuziek en hoe er aan te ontsnappen in volle eindejaarshysterie