Lesley
Lesley Love & Life 12 jun 2018

Haal alles uit je twenties dankzij deze 6 tips

Net twintig geworden? Dan ben je officieel een twin-TIGER (go get ’em) en ben je het aan jezelf verplicht om alles uit die twenties te halen. Of niet natuurlijk. Want in je twenties draait alles om jou. 

Zo ergens tussen je twintigste en je dertigste word je verondersteld om jezelf te vinden. Tot je op je dertigste wakker wordt (met een kater die nog erger is dan op je twintigste) en beseft dat je nog steeds geen idee hebt over wat Het Leven nu precies inhoudt.

Dus nee: je gaat niet ineens snappen hoe de wereld in elkaar zit, als je geluk hebt snap je na een tijdje hoogstens hoe Tax-on-web werkt. Wat je wel gaat doen, is stukje bij beetje uitgroeien tot de volwassene die je graag wilt zijn.

Je maakt de switch van die ene rotjob naar je droomjob, je maakt die reis waar je al zo lang van droomde, en je leert omgaan met vervelende collega’s en die kater na amper twee wijntjes. Je wordt waarschijnlijk wel een paar keer wakker in een bed dat je niet kent en je moet een paar dagen droog brood eten omdat je in een duur kruipkot woont in de stad, maar it’ll al be worth it. 

Toch last van een kleine quarterlifecrisis? Dankzij deze tips haal jij alles uit je twenties. 

1. Verhuis naar de stad van je dromen

Woon je in een boerengat en wil je je vleugels uitspreiden? Eén woord: doen. Ja, ook als het leven in de stad pokkeduur is en meer dan de helft van je maandloon naar een studio van dertig vierkante meter gaat. Ook als je woonplaats niet per se dichtbij je werk ligt. Later heb je meer verantwoordelijkheden en moet je nadenken over dingen als reistijd, nu heb je het privilege om te gaan en staan waar je wilt (nu ja, ongeveer).

twenties

2. Vind een leuke job

Oké, we gaan niet liegen: iedereen is blij als het vrijdagavond is. Maar als je je job leuk vindt, is die wekker op maandagochtend al iets minder dramatisch. (Iets.) Kijk nog even niet naar hoeveel je kunt verdienen en wat de extralegale voordelen zijn: kies een job die je leuk vindt. Loop er desnoods stage om je in te werken. Je twenties zijn er om ervaring op te bouwen, daarna word je écht succesvol. Of zo.

twenties

3. Maak van je passie je beroep

Althans: probeer dat. Heb je een vlotte pen, dan kun je die vast wel ergens inzetten. Teken je graag en goed? Misschien zoekt er wel iemand een cartoonist. Reality check: dat is niet altijd gemakkelijk. Check daarom of je er een zakcentje mee kunt verdienen. Lees thesissen na van studenten, maak portretfoto’s voor mensen, begin je eigen freakin’ boetiek op Etsy. Handig verdiend én je hobby blijft ook echt je hobby – waardoor je niet het risico loopt dat je hem beu wordt.

twenties

4. Bezoek plekken bovenaan je bucketlist

Yes, daar zijn we weer met die bucketlist. Interesseert reizen je geen zier, denk dan vooral in termen van ‘fuck-itlist’, maar als dat wel zo is: reis. Nu. Meteen. Maak van je paspoort je beste vriend en stap op het vliegtuig.

Ook als je denkt dat je daar eigenlijk geen geld voor hebt. Laat die veel te dure frappuccino voortaan gewoon achterwege, oké? Dat is ook nog eens goed voor je summer bod.

twenties

5. Ga op jezelf wonen en wees onafhankelijk

Wat ben je als je op jezelf woont in een kleine, ietwat rommelige en oude studio met minimaal zonlicht in een achterbuurt naast een enge buurvrouw? Een winner in life. Weet je waarom? Omdat het jóuw kleine, oude studio is.

Jij zorgt voor jezelf, je bent onafhankelijk, hebt een dak boven je hoofd en eten op je bord. You go girl. Natuurlijk woon je op je twintigste (nog) niet in een chique loft – tenzij je ouders je financieel een handje toesteken natuurlijk.

twenties

6. Durf alleen zijn

Word je helemaal horendol van termen als ‘jezelf vinden’ en ‘in je kracht staan’? Ze klinken cliché, maar er zit wel een kern van waarheid in. In je twenties verandert er zoveel, doe je nieuwe ervaringen op, reis je (en lig je af en toe uit te kateren op de bank). Maar daardoor leer je jezelf wél beter kennen.

Daarom is het ook zo belangrijk om alleen te durven zijn. Je hoeft niet per se elke avond met je vrienden op café te hangen, je hebt jezelf pas echt gevonden als je het ook helemaal oké vindt om eens een avond alleen te zijn zonder dat je jezelf zielig vindt.

twenties
Reageer op artikel:
Haal alles uit je twenties dankzij deze 6 tips
Sluiten