Jutta
Jutta Food 13 apr 2018

Dankzij deze tips koop je voortaan alleen nog maar rijp fruit

Sta jij weleens in de supermarkt naar het fruit en de groenten te staren en weet je écht niet welke van de honderd avocado’s je moet kiezen? Hier zijn een paar trucjes die je helpen om altijd rijp fruit te selecteren. 

Bananen

Bananen zijn rijp als de schil een paar bruine vlekjes bevat. Omdat onrijpe bananen er voor veel mensen beter en lekkerder uitzien, worden ze in supermarkten vaak op ooghoogte in de rekken gelegd. Wacht dus een paar dagen, tot ook de groene of groen-gele bananen wat lichte vlekjes op de schil hebben.

Peren

Voor peren geldt hetzelfde: ook die zijn rijp als er een paar bruine vlekjes op de schil zitten. Daarnaast moeten peren ietwat zacht zijn en kun je aan de zoete geur merken of ze al eetrijp zijn. Zijn ze hard en ruik je niets? Dan kun je beter nog even wachten.

Avocado

Haal het ‘steeltje’ aan de bovenkant weg en check de kleur eronder. Is dit bruin? Dan is de avocado van binnen ook bruin. Het gaatje bovenop moet een frisse, groene kleur hebben. Dan weet je dat je goed zit! Kost het nogal wat moeite om het steeltje te verwijderen, dan is de avocado nog niet rijp.

Tomaten

Aan sommige soorten tomaten kun je goed ruiken wanneer ze rijp zijn. Een andere check is om lichtjes met je duim op de tomaat te duwen. Een rijpe tomaat geeft dan een beetje mee. Harde tomaten kun je prima eten, maar ze zijn vaak net iets minder smaakvol.

Met deze tips koop je voortaan alleen nog maar rijp fruit en groenten

Vijgen

Vijgen moeten zacht aanvoelen en een licht gerimpeld schilletje hebben. Daarnaast hoort de kleur bij de meeste soorten donkerbruin te zijn.

Aardbeien

Aardbeien zijn goed te eten als ze volledig rood zijn, ook rondom het kroontje. Daarnaast hoort de geur precies hetzelfde te zijn als de smaak: lekker zoet.

Perziken

Voor perziken geldt hetzelfde als aardbeien: de geur moet passen bij hoe jij de smaak kent. Daarnaast moet een perzik zacht aanvoelen als je er lichtjes op duwt, maar niet te veel meegeven.

Kersen

Kersen horen stevig en donker van kleur te zijn. Daarnaast geldt dat als de steeltjes er nog aan zitten, de kersen vaak goed zijn. Zijn de kersen nog felrood? Dan zijn ze waarschijnlijk nog niet rijp.

Ananas

Een ananas is goed als hij zoet ruikt, zwaar aanvoelt en de bladeren er gezond uitzien. Pak een van de middelste bladeren beet en trek hier zachtjes aan. Komt het blad los? Dan is de ananas perfect!

Meloen

Watermeloen hoort hol te klinken als je op de schil klopt. Daarnaast moet de meloen zwaar zijn en lichtjes zoet ruiken. Voor galiameloenen en cantaloupes geldt ook dat ze zwaar moeten aanvoelen. Deze soorten ruiken vaak wel wat zoeter, wat in dit geval geen kwaad kan.

Met deze tips koop je voortaan alleen nog maar rijp fruit en groenten
Reageer op artikel:
Dankzij deze tips koop je voortaan alleen nog maar rijp fruit
Sluiten