Jutta
Jutta Food 29 jan 2020

Zo ga je voedselverspilling tegen en hou je meer geld over om te shoppen

Met elke onopgegeten boterham en elke beschimmelde bak courgetti die je uiteindelijk toch maar in de vuilbak kiepert, gooi je een paar euro weg. Als je dat aan het einde van de maand optelt had je er gerust een paar schoenen van kunnen kopen. Of had je op restaurant kunnen gaan in plaats van je eigen (mis)baksels te moeten opeten. Dit kun je doen tegen voedselverspilling. 

1. Koop op maat

Het is natuurlijk gemakkelijk om als een dolle stier door de supermarkt te rennen en alles te kopen waar je op dat moment zin in hebt, maar slim is het niet. De kans dat al dat lekkers in de vuilbak belandt is erg groot.

De oplossing is even simpel als logisch: maak een boodschappenlijstje (en hou je er aan). Zeker wat vlees en charcuterie betreft is dat belangrijk, want dat is vaak duur én is sowieso niet erg goed voor het milieu. Als je het dan toch koopt, eet je het liefst op ook.

2. Kook op maat

Nog zo’n essentiële regel: kook op maat. Dat hele pak pasta voor twee personen is echt te veel en no way dat je dat restje droge spaghetti de volgende dag nog gaat gebruiken. Maak dus precies genoeg (daar bestaan allerlei handige tools voor), of voorzie een portie om in te vriezen. Bespaart jou weer een uur koken en de wereld een halve kilo verspild eten.

3. Gebruik je zintuigen

Veel mensen raken al in paniek als de houdbaarheidsdatum op de verpakkingen nadert en pleuren alles weg dat over die datum heen is. Ook als het product er nog prima uitziet en dito ruikt. De meeste voedingsmiddelen (met name zuivel) kunnen prima nog even mee na de THT-datum, dus vertrouw op je neus, oog en smaakpapillen en oordeel zelf of iets over tijd is. Alleen met vlees en vis let je het best wel even op.

Lang houdbare voedingsmiddelen als pasta, rijst en sommige sauzen blijven bovendien bijna eeuwig goed en mocht er nu een klein plekje op je paprika, appel of wortel zitten, dan snij je dat toch gewoon weg?

4. Bewaar voedsel op de juiste manier

Wie groente en fruit op de juiste manier bewaart, kan de levensduur van een product verlengen. Zo blijven appels tot wel drie weken langer goed in de koelkast en doodt de koude temperatuur de groei van bacteriën in eieren (met de punt naar beneden blijven ze nog langer goed).

Tomaten kun je daarentegen beter buiten de koelkast bewaren. Die drogen uit en verliezen hun smaak. En citrusvruchten blijven gemiddeld veertien dagen goed op een koele, donkere plek buiten de koelkast.

5. Hergebruik restjes om voedselverspilling tegen te gaan

Die overgebleven sushi van gisteren? Kan prima mee naar kantoor als lunch. Van oud brood maak je heerlijke broodpudding, en van een restje aardappelpuree maak je heerlijke puree-wafels. En bruine bananen doen het erg goed in bananenbrood of havermoutmuffins. Wie een beetje creatief is, kan bijna elk voedingsmiddel een tweede leven geven. En is het echt zo erg om twee dagen op rij hetzelfde te eten als je er een paar schoenen voor in ruil krijgt?

Lees ook:

Bedrock

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
Zo ga je voedselverspilling tegen en hou je meer geld over om te shoppen
Sluiten