Alex
Alex Home & Interior 2 jan 2019

Met deze tips branden je kaarsen langer én mooier

Wie van kaarsen houdt zal het volgende fenomeen zeker kennen: de kaars is een stuk sneller op dan je had gehoopt, én er is een ‘gat’ ontstaan in het midden. Zonde, zeker als het een dure geurkaars is en bij elke flikkering van het vlammetje een euro verloren gaat.

Omdat je natuurlijk het maximale uit je kaarsen wilt halen, lees je hier een aantal tips van ons zusje Roomed, waarmee je de brandduur van de kaars verlengt en er meteen ook voor zorgt dat ze mooier opbrandt.

1. Laat de bovenlaag volledig smelten

Steek je een kaars voor de eerste keer aan? Blaas ‘m dan pas uit op het moment dat de hele bovenlaag is gesmolten. Als je het al na een halfuurtje al doet, ben je dus fout bezig. Door eerst de bovenlaag helemaal te laten smelten, voorkom je dat er een gat (of tunnel) in de was brandt.

2. Houd het lontje kort

Het is het beste als het lontje niet langer is dan een halve centimeter, want hierdoor zal je kaars minder walmen. Je kunt de lont gemakkelijk korter knippen als ‘ie te lang is. Doe dit al voordat je de kaars voor het eerst aansteekt en je zult merken dat hij langer meegaat. Daarnaast zorgt het knippen van de lont ervoor dat de vlam minder flikkert.

3. Vermijd tocht

Een licht briesje kan het vlammetje van richting laten veranderen. Als de tocht steeds van dezelfde kant komt, zal de kaars ook aan een kant sneller opbranden. Als je geen scheve kaarsen wilt, zet ze dan uit de tocht.

4. Zet kaarsen niet te dicht bij elkaar

Als je kaarsen te dicht naast elkaar zet, kan de warmte van de ene kaars de andere kaars laten smelten. Zorg daarom voor voldoende afstand.

5. Toch een gat in je kaars? Snijd de randen weg

Als je kaars niet mooi opbrandt, dan kun je de opstaande randen voorzichtig wegsnijden. Zo is het oppervlak weer gelijk.

6. Gebruik aluminiumfolie

Lukt het ondanks bovenstaande tips niet om de kaars mooi te laten opbranden? Neem dan een stuk aluminiumfolie, vouw het dubbel en wikkel het om je kaars heen, als een warm jasje. Let op dat je aan de bovenkant een stuk openlaat, zodat de vlam niet dooft.

Dankzij de aluminiumfolie gaat er geen warmte verloren en zal de was sneller smelten. Houd de kaars wel in de gaten, want die kan erg heet worden en je wilt niet dat je hele interieur in vlammen opgaat.

Een groots interieur met een klein budget

Reageer op artikel:
Met deze tips branden je kaarsen langer én mooier
Sluiten