Alex
Alex Liefde & Seks 27 sep 2019

10 dingen die mensen in een gezonde relatie weten

Een sterke, gezonde relatie ontstaat niet zomaar. Het vergt inspanning van beide partners, ook al lijkt het bij sommige koppels soms vanzelf te gaan. 

Hoe cliché het ook klinkt, het zijn echt de kleine dingen die het doen in een gezonde relatie. Een vakantie naar een warm oord is natuurlijk wel heerlijk, maar dat zijn niet de dingen die je relatie gaan redden. Uiteindelijk moet je elkaar thuis op de zetel namelijk ook nog lief vinden. Deze tien simpele dingen zorgen ervoor dat gelukkige koppels gelukkig blijven.

1. Waardeer en onthoud de kleine dingen

Een mooi sieraad op Valentijnsdag of een verrassingsweekendje zijn fijn. Toch zijn dat niet de belangrijkste dingen in een relatie. Focus op de kleine dingen die je voor elkaar doet: die onverwachte momenten betekenen onbewust zo veel meer.

gezonde relatie

2. Niemand kan je gedachten lezen

Jij kunt geen gedachten lezen, en niemand kan jouw gedachten lezen. Wil je een punt overbrengen, laat die signalen dan even voor wat ze zijn en wees gewoon duidelijk.

3. Soms is het gewoon k*t

Met een gezonde relatie bedoelen we niet dat het alleen maar leuk is. Soms is het gewoon kut en als je daar doorheen wilt, heb je er maar mee te dealen. Uiteindelijk komen jullie er sterker uit.

4. Laat elkaar in je waarde

Niemand is perfect en dat hoeft ook niet. Jij hebt je flaws en hij heeft er ook. Als je constant blijft zoeken naar die ene die je nooit gaat irriteren, eindig je 100% zeker als crazy cat lady.

5. Blijf jezelf en houd de controle over je emoties

Als je gaat handelen naar je emoties, ga je iemand pijn doen. Blijf je hersenen gebruiken en probeer altijd kalm te blijven, ook als jullie ruzie hebben en hij iets gemeens zegt.

6. Je hoeft niets te overhaasten

Waarom zou je alles versneld willen doen, als je er ook de tijd voor kunt nemen? Soms gaan dingen vanzelf snel, maar dat is lang niet altijd het geval. Go with the flow.

7. Weet dat een relatie geen wedstrijdje is

Als jij en je lover constant aan het bekvechten zijn over wie waar beter in is, wordt niemand daar gelukkiger van. Probeer in de plaats daarvan elkaars krachten te waarderen en steun elkaar in zwakke momenten.

8. Kwaliteit boven kwantiteit

Hoewel het heerlijk kan zijn om in de zetel te ploffen en een serie op te zetten, is het belangrijk dat jullie jezelf hier niet in verliezen. Blijf geïnteresseerd in elkaar. Vraag naar elkaars dag, naar elkaars mening. Besteed aandacht aan elkaar. Natuurlijk heb je wel eens een avond dat je geen zin hebt om te praten. Zorg er alleen voor dat die niet de overhand krijgen.

gezonde relatie

9. Vermijd de mensen die zich proberen te bemoeien met je relatie

Jep, er zullen mensen zijn die zich gaan bemoeien met je relatie, in welke vorm dan ook. Dit kunnen ouders zijn, vrienden of ‘een ander’. Als je voor je relatie wilt knokken, heb het hier dan over. Eerlijkheid duurt het langst.

10. Zie mogelijkheden, waar anderen problemen zien

Er zullen mensen zijn die je gaan vertellen dat je relatie niet zal slagen. Probeer je daar zo min mogelijk druk om te maken. Onthoud dat ieder koppel door ups en downs gaat en uitdagingen moet overwinnen. Focus je op de mogelijkheid dat je relatie wél slaagt en laat het verleden lekker waar het is.

Lees ook: Samen saai doen is hét recept voor een lange relatie

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
10 dingen die mensen in een gezonde relatie weten
Sluiten