Jutta
Jutta Love & Life 19 nov 2018

Tiener met Tourette wordt YouTubester dankzij kapotte eieren

‘Fuck!’ klinkt het op regelmatige basis in de YouTube-filmpjes van Ryleigh Hawkins. Daar kijk je waarschijnlijk helemaal niet meer van op, maar de Nieuw-Zeelandse tiener kiest – in tegenstelling tot heel veel andere mensen (guilty!) – niet zelf voor dat ‘onbeleefde’ taalgebruik. 

In 2016 begon Ryleigh allerlei rare symptomen te ontwikkelen. Ze maakte vreemde bewegingen die ze niet kon tegenhouden, haar hoofd schoot omhoog zonder dat ze het wilde en ze begon ook ongewild rare geluidjes te maken. Eind dat jaar werd ze gediagnosticeerd met het syndroom van Gilles de la Tourette.

Dat klinkt allemaal heel ernstig en het ís ook een ongeneeslijke aandoening, dus ging Ryleigh huilen in een hoekje YouTube-video’s maken om onze kennis over de ziekte wat bij te schaven. En die video’s zijn meer dan hilarisch.

Zo probeert ze bijvoorbeeld eieren in een kom te krijgen en dat is geen makkie als je lichaam onverwachte bewegingen maakt (spoiler: de eitjes vliegen in het rond als ware Ryleigh de Paashaas himself).

Gilles de la Touwatte?

Het syndroom van Gilles de la Tourette (ook wel afgekort tot Tourette) wordt gekenmerkt door ‘tics’. Dat zijn ongewenste bewegingen – klappen met je handen, een arm die plots achteruit schiet (handig als je een ei vast hebt) – en geluidstics zoals keelschrapen, knorren, snuiven en zelfs ongewild roepen (en dus ook schelden).

Wil je meer weten dan Wikipedia ons kan vertellen, dan kan je terecht bij de Vlaamse Tourette Vereniging. Ook Ryleigh zelf legt met plezier (en de nodige illustraties) haar aandoening uit:

Ryleighs YouTubekanaal Tourettes Teen heeft ondertussen meer dan honderdduizend volgers. En zoals dat grote YouTubers betaamt doet ze tegenwoordig ook make-uptutorials, maar dan met een hilarische twist.

De 8 vreemdste YouTube challenges ooit

Reageer op artikel:
Tiener met Tourette wordt YouTubester dankzij kapotte eieren
Sluiten