Lesley
Lesley Love & Life 17 mei 2018

Therapie met virtual reality: werkt dat?

Virtual reality, afgekort tot VR, wordt steeds populairder. Overal zie je wel van die grappige brilletjes opduiken om bijvoorbeeld mee te gamen, maar de mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. Ook in de zorgsector experimenteren ze er mee: zou virtual reality bijvoorbeeld goed samen gaan met therapie?

Je kunt met VR niet alleen binnenkijken in je toekomstige woning of op je volgende reisbestemming, maar ook in de zorgsector experimenteren ze ermee. Eetstoorniskliniek Human Concern implementeerde virtual reality al in 2015 in haar behandelingen.

Zeker in dit soort klinieken is dat een veelbelovende ontwikkeling, want dankzij VR kan er meer begrip worden gecreëerd rondom de ziektebeleving van patiënten. Hierbij worden alle betrokkenen, zoals artsen en familie, in de virtuele leefwereld van een patiënt geplaatst om zo beter te begrijpen hoe hij zichzelf ziet, schrijft Human Concern.

virtual reality vr therapie

Meer empathie dankzij VR

Oprichter en inhoudelijk directeur Carmen Netten vertelt:  “Mensen met een eetstoornis worden vaak niet begrepen en voelen zich geïsoleerd. Geregeld krijgen zij te horen: “Ga toch gewoon weer eten” – terwijl dat nu juist het probleem is. Het is belangrijk en heel mooi dat we deze nieuwe technologie kunnen toepassen voor dit soort doeleinden. Mensen met een handicap of (eet)stoornis ontvangen zo wél de empathie die zij zo hard nodig hebben op hun weg naar herstel.”

Exposure-therapie

Ook bij andere psychische ziekten kan VR heel goed helpen. Zo kan virtual reality worden gebruikt bij exposure-therapie, waarbij de patiënt wordt geconfronteerd met zijn of haar angsten. Stel dat je bang bent voor spinnen, dan kun je door middel van VR stapje voor stapje proberen om de spin dichterbij te laten komen.

Albert Rizzo, directeur van de universiteit van Zuid-Californië legt uit: “Als we patiënten op een geleidelijke, veilige manier in gesimuleerde situaties kunnen zetten die lijken op hun traumatische ervaringen kan het een heel waardevolle toevoeging zijn voor de klinische behandelingen.” VR-therapie kan exposure-therapie zo dus uitbreiden of vervangen.

virtual reality vr therapie

Effectief?

Volgens Psychology Today is deze vorm van therapie veel effectiever dan gewone exposure-therapie. Vooral bij specifieke fobieën en paniekstoornissen is virtual reality effectief. Net zoals bij normale exposure-therapie, wordt de patiënt blootgesteld aan een object dat normaal gezien angst of paniek opwekt.

Het doel is dan om de patiënt hier minder gevoelig voor te maken, en zo de angst op te lossen. In vergelijking met cognitieve gedragstherapie hadden de onderzochte patiënten zelfs 33 procent minder sessies nodig om dezelfde resultaten te boeken.

Zelfs bij traumatische ervaringen kan VR-therapie helpen: zo zijn mensen met PTSS (als gevolg van de terroristische aanslag 9/11) succesvol behandeld met deze therapie. Dat VR-therapie heel goed kan werken, staat dus vast – nu nog zien of therapeuten er (meer) gebruik van gaan maken.

Bedrock

Reageer op artikel:
Therapie met virtual reality: werkt dat?
Sluiten