Lesley
Lesley Love & Life 18 jul 2018

Take Your Poet To Work Day: nope, poëzie is niet saai

Of je nu wekelijks drie boeken verslindt of er af en toe eentje openslaat aan het zwembad, de kans is groot dat je meer hebt met fictie en literatuur dan met poëzie. En daar wil Take Your Poet To Work Day verandering in brengen. 

Het is een initiatief van Tweetspeak, waar ze poëzie op een ludieke en toegankelijke manier onder de mensen willen brengen. De bedoeling is om een foto van je favoriete dichter te printen en mee te nemen naar je werk. Nog geen idee wie je moet kiezen of vind je poëzie te zwaarwichtig? Deze vijf dichters bewijzen het tegendeel.

1. Rupi Kaur

Moeten we Rupi nog introduceren? Ze is een Canadese dichteres van Indiase afkomst die in rake bewoordingen korte gedichtjes schrijft over de liefde (en de miserie die daarmee gepaard gaat), haar familie en haar afkomst.

Haar wereldberoemde dichtbundel ‘Milk and Honey’ is onderverdeeld in vier delen: ‘The hurting’, ‘The loving’, ‘The breaking’ en ‘The healing’. De titel slaat op dat laatste proces: in haar familie worden milk and honey als medicijn gebruikt, om te herstellen en te helen. En dat is exact wat deze bundel doet: haar woorden breken je hart om het daarna vakkundig te helen.

i hear it's #nationalpoetryday. in honour of the poetry i give you my favourite of all my pieces. written early 2014. keep writing sweetloves ?

A post shared by rupi kaur (@rupikaur_) on

byeee ??? page 53 from #thesunandherflowers

A post shared by rupi kaur (@rupikaur_) on

A post shared by rupi kaur (@rupikaur_) on

2. Lars van der Werf

Lars is een Nederlandse dichter die reeds drie bundels op zijn naam heeft staan en momenteel hard werkt aan een vierde. Veel van zijn korte versjes post hij ook op Instagram – en daar zijn wij blij om want we worden altijd heel gelukkig van zijn woorden.

Zon! Uit het #ElkeDagEenZoen-boekje. #heblief #VersjesvanLars #hoppa #genietervan

A post shared by Lars van der Werf (@larsvdwerf) on

Geniet van de zomer vandaag! Een versje uit m'n eerste boekje, #VersjesvanLars. #heblief #elkedageenzoen #zonneschijn #lekkertoch #opjebolletje #feest

A post shared by Lars van der Werf (@larsvdwerf) on

Zo voelde ik me vandaag echt. Soms heb ik verdomme zelf ook wat aan die versjes van me. Dat is lekker, toch? #heblief #ElkeDagEenZoen #versjesvanLars

A post shared by Lars van der Werf (@larsvdwerf) on

3. Siel Verhanneman

Siel is een West-Vlaamse die haar gedichtjes op Tumblr en Instagram post en intussen ook al twee échte bundels heeft volgeschreven. Haar werk roept vaak een herkenbaar gevoel op, maar dan verwoord op een manier die wij nooit zullen beheersen.

Stukje uit een gedicht uit 'Zo scherp je kon er ook niet geweest zijn', nog steeds te koop en alles ? #vijftiendeverdieping

A post shared by Siel Verhanneman (@sielvhm) on

Sta je dan ❤️ in @flow_magazine! Beetje spannend: @karenillustraties op mijn zinnen laten tekenen, zinnen van toch al een hele tijd geleden (HEY ZELFTWIJFEL ?), maar toch ook een beetje trots. In de special, Het grote boek van minder, nu in de winkel ??‍♀️

A post shared by Siel Verhanneman (@sielvhm) on

Happy poëzieweek lovers ❤? Mijn bundel is nog steeds te koop, link in bio ? #vijftiendeverdieping

A post shared by Siel Verhanneman (@sielvhm) on

4. Loesje

De mensheid moet vooruit, vindt Loesje, en ze geeft haar met plezier een zetje in de rug. Loesje zag het levenslicht in 1989 toen ze na de val van de Berlijnse muur in een blauw busje van Nederland naar Oost-Europa reisde. Veel mensen bleken zich in haar boodschappen te herkennen en wilden helpen.

Zo groeide Loesje uit tot het initiatief van vandaag, dat in maar liefst dertig landen actief is. Je herkent haar tekstjes aan hun vaak vrolijke toon en typische lay-out.

"zeg waar haal je het #lef vandaan" / nou #overal ~ #loesjenl #loesje #poster #quote #lefgozer #lief

A post shared by Loesje (@loesjevdposters) on

Alle #wegen leiden naar #rome // maar de #mooiste loopt door 't #park ~ #wandelen #lopen #mooi #natuur #loesje #loesjenl #poster #zomer #wandeling

A post shared by Loesje (@loesjevdposters) on

#verdorie // weer een #feestje gevonden op weg naar bed ~ #jammer #feest #avond #party #gezellig #loesjenl

A post shared by Loesje (@loesjevdposters) on

5. Herman de Coninck

De man die zijn volk poëzie leerde lezen. Een groot dichter wiens naam je vast al weleens hebt horen vallen, maar daarom niet minder toegankelijk. Instagram heeft ‘ie niet (hij is al jaren dood), gelukkig wel fans die zijn werk appreciëren. Waaronder wij.

⭐️ Liefje ? #poetry #gedichten #hermandeconinck #poem

A post shared by Valerie Verhulst (@valerieverhulst) on

? Besta… Wees mooi. ? #hermandeconinck #poetry #relaxing

A post shared by Silke Geerts (@silkegeerts) on

Herman de Coninck.? Dit is één van de mooiste dingen die ik ooit las. #hermandeconinck #poezie #gedicht #zomooi #ikbenmoe #ikmisje #ikgeloofnietdatikhetkan #nietvanjehouden #iederedageenbeetjesterven #koudkunstje #poetry #poem #write #words #lovethis

A post shared by Naomi ☾ (@naomifadda) on

Reageer op artikel:
Take Your Poet To Work Day: nope, poëzie is niet saai
Sluiten