Lesley
Lesley Love & Life 17 mrt 2018

Waarom 70% van de jonge vrouwen wil stoppen met de pil

Toen de anticonceptiepil in 1960 op de markt kwam, betekende dat voor heel wat vrouwen een bevrijding. Een dikke zeventig jaar later is de pil heel wat minder populair. Maar liefst 70% van de jonge vrouwen stopte recent met de pil of overwoog dat de voorbije drie jaar.

Dat blijkt uit een onderzoek van Cosmopolitan en Power to Decideeen organisatie die ongewenste zwangerschappen wil voorkomen. Zij vroegen meer dan 2000 vrouwen naar hun gebruik van de anticonceptiepil. Zit de pil – die de wereld van onze moeders en grootmoeders revolutionair op zijn kop zette – in een neerwaartse spiraal? En hoe is het dan zover gekomen? Een aantal redenen op een rijtje.

Terug in de tijd

Er zijn meerdere redenen om voor de anticonceptiepil te kiezen. Nummer één is natuurlijk het voorkomen van een zwangerschap, maar de pil wordt ook gebruikt tegen acne en buikkrampen. Toen de pil in 1960 op de markt kwam, werd ze al snel een wereldwijd succes. Al snel gebruikte een derde van alle vrouwen in Amerika het anticonceptiemiddel. “Suddenly, women were in this position of having more contraception options other than to not have sex,” vertelt gynaecologe Lauren Streicher.

In 1980 zaten al 80 miljoen Amerikaanse vrouwen aan de pil. Daarmee is het aantal Amerikaanse vrouwen dat werkt ook meer dan verdrievoudigd. De pil voorkomt immers ongewenste zwangerschappen, waardoor meer vrouwen zonder problemen aan het werk konden. Noem ons één ander farmaceutisch product dat zoveel betekend heeft voor vrouwen wereldwijd. Juist. En toch wordt het anticonceptiemiddel steeds minder gebruikt.

stoppen met de pil

Meerdere opties

Anno 2018 zijn er een heleboel betrouwbare anticonceptiemiddelen bij gekomen. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat 25% van de vrouwen simpelweg is gestopt met de pil omdat er meer opties zijn die beter bij hen passen. “I’ve definitely seen attitudes change over the past few years,” vertelt gynaecologe Andrea Chisholm. De reden? “Millennials are ­looking for more convenience.

Veel vrouwen geven tegenwoordig de voorkeur aan een spiraaltje, een langdurige en effectieve oplossing waardoor je ook niet meer dagelijks aan je anticonceptie hoeft te denken. Ook andere opties zoals de anticonceptiepleister, het anticonceptiestaafje of de prikpil worden vaak genoemd; maar liefst 18 procent van de vrouwen kiest hiervoor.

Vergeetachtigheid

Een andere veelgehoorde reden is dat de pil vaak vergeten wordt. Ook jij hebt waarschijnlijk een wekker die elke ochtend of avond afloopt om je aan je pil te herinneren. Ook als je ergens heen moet, vergeet je de pil vaak mee te nemen. En vergeet er maar eens eentje, dan maak je je gegarandeerd dagenlang zorgen. Dat kan gemakkelijker.

stoppen met de pil

Seriously, ­having to take it at the same time every day is ridiculous” zegt Kaitlin, een 30-jarige vrouw uit Amerika. “What with work, working out, and a personal life, she wondered, who can be bothered? And if you miss one, you have a total freak-out that you’re pregnant.” Kaitlin heeft de pil inmiddels aan de kant gelegd. Nu gebruikt ze een anticonceptiering, die ze maar één keer per maand hoeft te vervangen.

Geruchten

Hoewel de pil toch al bijna zeventig jaar meegaat, bestaan er nog steeds misverstanden over. Zo doen er geruchten de ronde dat de pil tot een miskraam kan leiden of dat je lichaam op een gegeven moment een pauze nodig heeft. Beide geruchten zijn onjuist. “It’s common to share these stories with friends, but they can leave people with the wrong impression” zegt Ginny Ehrlich, de vrouw achter Power to Decide.

stoppen met de pil

Nog zo’n gerucht is dat het gebruik van de pil borstkanker veroorzaakt. Dit is niet helemaal waar: het slikken van de pil geeft een verhoogd risico van 20% bovenop het risico dat een vrouw überhaupt loopt om ooit borstkanker te krijgen. Dat percentage klinkt wel heftiger dan het in feite is. Stel dat je als jonge vrouw 0,02% kans maakt om borstkanker te krijgen, dan zorgt het slikken van de pil voor een verhoging van 20%, wat neerkomt op een risico van 0,024%. Het bijkomend risico blijft dus heel klein.

The idea that somehow these hormones are bad for you is incorrect,” vertelt Lauren Streicher. “No medicine is risk-free, but the risks of the Pill are quite low — especially compared to the risks of pregnancy.

Bijwerkingen

We moeten dus niet alle geruchten over de pil geloven. Wel zitten er daadwerkelijk bijwerkingen aan de pil. Zo is er niets van gelogen dat de pil ervoor kan zorgen dat je wat bijkomt, dat je (vaker) last hebt van stemmingswisselingen en minder zin hebt in seks. Maar liefst 25% van de vrouwen uit het onderzoek beweerde dat dit de reden is waarom ze stopte met de pil.

Stoppen met de pil?

Blijf jezelf, wat andere vrouwen ook zeggen of doen. Vind je de bijwerkingen van de pil vervelend of vergeet je ze vaak? Overweeg dan eens de andere opties. Maar als jij de pil prima vindt werken, moet je daar gewoon mee doorgaan. Ginny Ehrlich zegt dan ook: “Birth control is a journey, and women change methods all the time based on what’s right for their body or life circumstances.

Cosmopolitan

Reageer op artikel:
Waarom 70% van de jonge vrouwen wil stoppen met de pil
Sluiten