Jutta
Jutta Love & Life 13 feb 2019

Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je gaat sporten met een kater

Die spinningles om acht uur ‘s morgens klonk in eerste instantie als een fantastisch idee, maar na een avond gevuld met gin-tonics denk je daar nu toch anders over. Sporten met een kater is geen pretje, maar is het ook ongezond? Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je toch met die hangover naar de fitness gaat.

1. Je krijgt sneller een blessure als je moe bent

Los van het feit dat je moet oppassen dat je niet van je fiets kukelt met je suffe kop, is sporten sowieso minder gezond als je moe en katerig bent. Vermoeide spieren reageren minder snel en zo komen ook je coördinatie en wendbaarheid in het gedrang. Dat is een goed excuus om vandaag geen intensieve sporten te gaan doen, maar gewoon bewegen – wandelen bijvoorbeeld – kan natuurlijk geen kwaad.

2. Reken maar niet op meer spieren

Als je gaat sporten met als doel om meer spieren op te bouwen, laat dat dan maar even zitten. Alcohol heeft namelijk een directe negatieve impact op de groei van je spiermassa. Ook je vetverbranding neemt een duik, want je lichaam heeft even genoeg aan de suikers in alcohol. Gelukkig is een work-out ook goed voor je mentale gezondheid en zeker met een katertje kan die wel een boost gebruiken.

3. Pas op voor dehydratie als je gaat sporten met een kater

Breaking news: alcohol droogt je lichaam uit. Dus tenzij je evenveel glazen water als wijntjes hebt gedronken gisterenavond, ben je al uitgedroogd voor je nog maar aan sporten kunt denken. Ga je toch sporten met een kater, drink dan extra veel water.

4. Je kunt een deel van de alcohol uitzweten

Dit is geen mythe, gelukkig. Zo’n tien procent van de alcohol verdwijnt uit je lichaam via zweet, urine en adem (en dat ruik je, eww). Maar vertrouw er niet op, want je lichaam werkt je tegelijk ook tegen op dit gebied. Je zweet namelijk een stuk minder met een kater, want je gedehydreerde lichaam probeert alle vocht vast te houden. De oplossing is opnieuw: water water water.

5. Je kunt beginnen trillen

En dan bedoelen we niet trillen met die billen zoals je gisteravond op de dansvloer hebt gedaan. Door je lage bloedsuikerspiegel kan je lichaam beginnen trillen. Dat herken je misschien wel, maar als je intensief gaat sporten wordt dit nog verergerd. Je kunt het voorkomen door een halfuur voor je work-out een stuk fruit te eten.

Laat je echter vooral niet tegenhouden en ga maar sporten met die kater. Doe alleen rustig aan, en dan voel je je na die spinningklas gegarandeerd veel beter dan voordien.

De 7 beste remedies tegen een kater from hell

PS: NSMBL is er nu ook elke vrijdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook.Bron: Cosmopolitan

Cosmopolitan

Reageer op artikel:
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je gaat sporten met een kater
Sluiten