Cami
Cami Love & Life 21 okt 2018

Waarom een social mediadetox niet per se de oplossing voor je Instaverslaving is

Net zoals elk ander goed voornemen klinkt een social mediadetox als een fantastisch idee. Eindelijk verspil je geen uren meer met je ex zijn nieuwe vriendin te stalken. Eindelijk heb je geen FOMO meer als je eens wilt bankhangen op vrijdagavond. Nooit meer jaloers zijn op mensen die je niet eens kent … Toch is een social mediadetox niet per se wat je nodig hebt als je met een smartphoneverslaving zit.

Hier zijn vijf redenen waarom je beter twee keer nadenkt voor je halsoverkop je apps wist.

Waarom een social mediadetox niet per se de oplossing voor je hardnekkige Instaverslaving is

1. Het ligt niet aan social media

Nee, het is niet Snapchat zelf waar je depri van wordt, het is zien op ‘Snap Maps’ dat je vrienden aan het chillen zijn zonder jou. Als je gevoelig bent aan een laag zelfbeeld heb je de neiging om informatie in een negatief licht te plaatsen. Je social media niet gebruiken gaat daarom je sociale anxiety niet verhelpen.

Als je jaloers of onzeker wordt door naar mensen te lurken op Instagram, voel je je misschien evengoed zo als mensen opscheppen op een feestje. Je interpreteert social media verkeerd er zit er waarschijnlijk veel te lang op. Dan stel je jezelf veel vaker bloot aan mensen die opscheppen over hun oh zo perfecte leven.

2. Nog meer alleen

Een van de voordelen van social media is dat je verbonden blijft met vrienden en familie. Van een uitnodiging voor een Facebook-evenement tot een meme die je doorstuurt via Whatsapp. Veel mensen berusten op social media om met je te connecten om veelbetekenende redenen. Je communicatie met anderen wordt door een social mediadetox op onverwachte manieren geblokkeerd.

Waarom een social mediadetox niet per se de oplossing voor je hardnekkige Instaverslaving is

3. Een korte pauze

Oké, true, we hebben momenten waarop we bakken werk uitstellen omdat we in een Snapchat black hole zijn terechtgekomen. Toch zijn er ook voordelen aan de korte pauze die je neemt als je even je gsm checkt. Je laat je brein namelijk even rusten. Als je bovendien getagd bent in een hilarische video kun je een welgekomen ontspanningsmomentje ervaren.

4. Een social mediadetox is te drastisch

Als je al je apps in één keer wist, voel je een grote druk om dat lang zo te houden. Als je dan op een dronken avond Snapchat terug downloadt, kan dat als een grote failure voelen. Je wordt misschien wel kwaad op jezelf. Het is een kwestie van leren matigen.

Dat deed je ook al bij andere dingen – je shopverslaving in toom houden door enkel in de solden te shoppen, je rekeningen steevast aan het begin van de maand betalen … Dat kan dus ook met sociale media.

5. De ‘waarom’

Je mag dan wel heel wat redenen hebben om een social mediadetox te doen, weet je ook waarom je precies zo verslaafd bent aan social media? Weet je waarom Instagram zoveel van je tijd opslorpt? Het kan helpen om een soort van dagboek bij te houden waarin je schrijft welk platform je bezoekt, waarom je die app opende en hoe je je daarna voelde.

Waarom een social mediadetox niet per se een goed idee is

Dus, laat die social mediadetox achterwege en denk bewuster na over je gebruik. Is je iPhone weer eens gloeiend heet omdat je uren zat te scrollen? Zo koel je hem af.

Cosmopolitan

Reageer op artikel:
Waarom een social mediadetox niet per se de oplossing voor je Instaverslaving is
Sluiten