Fashion 29 nov 2018 Lesley

Doei smart watch, deze smart dress toont hoe vaak vrouwen worden betast bij het uitgaan

Het is donderdag, de voordrink is afgelopen en je bent klaar om de Oude Markt onveilig te maken. Helaas wordt dat laatste vaak iets te letterlijk genomen en is het geen uitzondering meer dat je ongewenst een hand naar je achterste voelt glijden of die ene creep je arm vastneemt. Om dat in de verf te zetten ontwierp reclamebureau Ogilvy voor Schweppes een smart dress, die ongewenste intimiteiten in kaart brengt.

Smart dress

De jurk werd ‘The Dress For Respect’ gedoopt en ze registreert dankzij touch-sensoren elke aanraking. Vervolgens worden de gegevens via Wi-Fi doorgestuurd zodat realtime kan worden bekeken hoe vaak – en hoe intens – vrouwen in Brazilië worden betast op een gemiddeld avondje uit.

Waarom Brazilië? Onderzoek wijst uit dat maar liefst 86% van de vrouwen daar aangeeft dat ze weleens worden lastiggevallen in het nachtleven. Het experiment gebeurde naar aanleiding van een reeks interviews waarin mannen aangaven dat zulke ongewenste intimiteiten eerder uitzonderlijk zijn voor vrouwen.

157 aanrakingen

Drie vrouwen deden mee aan het expriment en in iets minder dan vier uur bleken ze samen maar liefst 157 keer te zijn aangeraakt. Een snelle rekensom leert ons dus dat dat neerkomt op meer dan 40 keer per uur. De heatmap toont aan dat ze vooral bij hun onderrug, achterste en armen werden gegrepen. Achteraf werden de mannen op het feestje gecontacteerd en de meesten onder hen reageerden geschokt en verrast.

Nu is België Brazilië niet en zijn wij nog nooit 40 keer per avond lastiggevallen, maar dat doet er verder ook weinig toe. Elke keer is er één te veel. Misschien zijn we met z’n allen iets te vergoelijkend geworden en denken we iets te snel: “Ach ja, maar er is toch niks gebeurd.” Er is wél iets gebeurd. Ongewenste intimiteiten zouden áltijd ongewenst moeten zijn en het is dan ook mooi dat een initiatief als dit daar de aandacht op vestigt.

Quartzy

Reageer op artikel:
Doei smart watch, deze smart dress toont hoe vaak vrouwen worden betast bij het uitgaan
Sluiten