Britt
Britt Health 10 apr 2019

Slecht nieuws voor als je een snoozer bent: het is ongezond

Er zijn twee soorten mensen op deze wereld: de mensen die al uit hun bed springen nog voordat de wekker afgaat en de mensen die tienduizend keer snoozen. Als jij tot die tweede categorie behoort, dan hebben we helaas slecht nieuws voor jou. Snoozen is eigenlijk ontzettend ongezond.

De snoozers van de maatschappij lijken hun leven soms gewoon wat minder op orde te hebben en die ellende begint dus ‘s ochtends al. Je wekker gaat af – terwijl je er echt nog niet klaar voor bent – dus besluit je te blijven liggen en je hele planning te verpesten. Jep, herkenbaar.

snoozer ongezond

Snoozen is slecht voor je gezondheid

Dat het geen goede start van de dag is, dat ondervind je elke ochtend wel. Maar dat is niet het enige nadeel volgens neuroloog Matt Janes. Hij legt precies uit waarom snoozen schadelijk is voor je gezondheid.

“When your alarm sounds in the morning, you are torn out of restful sleep. This shock quickly engages your sympathetic nervous system, the fight or flight branch of your autonomic nervous system,” aldus Janes.

Als jij dus meerdere keren snoozet, komt die fight or flight-modus telkens opnieuw terug. Dat is een aanslag op je lichaam en je hersenen en die vermenigvuldigt elke keer dat snoozet. Eén keer snoozen is dus geen wereldramp, maar snoozen aan de lopende band is niet de bedoeling. Het vele snoozen kan leiden tot fysieke klachten, zoals ontstekingen in het lichaam. Ook voor je mentale gezondheid is het niet bevorderlijk, want het vergroot de kans op een depressie.

Vanaf nu denk je dus maar beter twee keer na voor je tienduizend keer snoozet, hoe geweldig dat blijven liggen ook voelt. Het klinkt als een onmogelijke missie, maar wedden dat jij binnenkort bij het eerste deuntje van de wekker al uit de veren bent?

En als je niet veel uur slaap hebt kunnen meepikken, kun je altijd nog wat valsspelen.

4 tips om er wakker uit te zien als je amper hebt geslapen

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook.Cosmopolitan

Reageer op artikel:
Slecht nieuws voor als je een snoozer bent: het is ongezond
Sluiten