Jutta
Jutta Love & Life 12 feb 2018

Volgens de wetenschap zijn singles gelukkiger én slanker

Trakteer jezelf op een romantisch etentje op valentijn, want jij bent je eigen beste match. Dat wist je natuurlijk al langer, maar nu bevestigt wetenschappelijk onderzoek dat single zijn goed is voor je geluksgevoel én voor je lijn. Double win

Bella DePaulo, een psychologe aan de Universiteit van Santa Barbara, Californië, reist de wereld rond om de voordelen van een leven als single te verkondigen. Hier zijn een paar bevindingen van het wereldwijde wetenschappelijke onderzoek naar relaties en singles.

Singles zijn niet noodzakelijk eenzaam

Als je single bent, leer je dat alleen zijn niet hetzelfde is als eenzaam zijn. Waar je in een relatie soms amper de kans krijgt om eens een dag alleen door te brengen, kan dat als single wel en daar profiteer je van. Het helpt om jezelf beter te leren kennen, en geef toe, daar kan je alleen maar gelukkiger van worden!

singles

Singles hebben sterkere sociale netwerken

Sociaalwetenschappers van de Universiteit van Massachusetts onderzochten hoe banden tussen familieleden, buren en vrienden variëren tussen alleenstaanden en getrouwde koppels. Mensen die niet in een romantische relatie zitten, hebben frequentere contacten met hun netwerk. Lees: ze slaan vaker een praatje met hun buren en gaan meer met vrienden op pad. Bovendien zullen ze ook sneller hulp bieden én ontvangen van deze mensen, en dat geldt voor zowel vrouwen als mannen en op alle inkomstenniveaus.

“The beliefs that single people are miserable, lonely … and want nothing more than to become un-single are just myths.” – Bella DePaulo

Vooral op latere leeftijd komt je netwerk van pas: bij oudere mensen blijken vriendschappen een betere voorspeller van gezondheid en geluk dan relaties met familieleden. Net die vrienden die géén familie zijn spelen een cruciale rol. Investeren in die girl squad is dus de boodschap.

singles

Singles zijn fitter

Er zijn twee momenten in je leven dat je bijkomt: wanneer je op kot gaat (omdat je altijd doorzakt en pitta of frieten nu eenmaal gemakkelijker zijn dan zelf koken) en wanneer je gaat samenwonen. Het is dus echt de schuld van je lief dat jij niet meer in je meest fashionable broek past. Een studie uit 2015 in de Social Science and Medicine Journal legde bloot dat getrouwde koppels over het algemeen een dikke (pun intended) twee kilo meer wegen dan singles. Uit een ander onderzoek blijkt dan weer dat mensen die nooit getrouwd zijn, op weekbasis vaker sporten dan hun getrouwde of gescheiden tegenhangers.

Bonus: singles ontwikkelen zich beter als individu

Wie single is, ervaart over het algemeen een groter gevoel van vrijheid, staat meer open voor nieuwe ervaringen en is creatiever. Daarnaast ben je ook productiever als je geen significant other hebt die je tijd en aandacht opeist. Dus: romantische relaties hebben hun voordelen, maar als single heb je die zeker ook!

singles

Business Insider

Reageer op artikel:
Volgens de wetenschap zijn singles gelukkiger én slanker
Sluiten