Lesley
Lesley Love & Life 11 okt 2019

#durftevragen: Waar blijft een scheet als je hem niet laat?

Je kent het wel: je voelt een windje opkomen, wilt niet bekendstaan als die stinkende protkop en knijpt je billen tegen elkaar om ‘m in te houden. Alleen … lukt dat niet altijd, en dan ben je de eerste om te roepen dat het stinkt – dan verdenkt niemand jou, right? Maar waar blijft een scheet als je hem niét laat? 

De Volkskrant ging op onderzoek uit en stiekem vonden we dat zo grappig (en intrigerend) dat we jullie de uitkomst niet willen onthouden.

Gastro-enteroloog Joost Drenth van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen zegt dat mensen dagelijks een halve tot anderhalve liter aan winden produceren. #ieuw. Dat zijn er wel acht tot twintig per dag. Een wind ontstaat doordat je lucht inslikt, bijvoorbeeld tijdens het eten. Maar hoe komen ze aan die vieze geur?

Het grootste deel is het resultaat van fermentatie door bacteriën in de dikke darm. Tijdens de verwerking van onverteerd voedsel komen darmgassen vrij. Winden bestaan voor een groot deel uit stikstof en koolstofdioxide. De fermenterende bacteriën in de dikke darm voegen waterstofsulfide en methaan aan het gasmengsel toe, wat de winden een vieze geur geeft.

Waar blijft een scheet?

Maar waar blijft een scheet als hij je lichaam niet verlaat? Blijft hij in je darmen zitten? Lost hij op? Spaanse onderzoekers hebben een experiment uitgevoerd om te kijken waar een niet gelaten scheet naartoe gaat.

Hoe ze dat hebben gedaan? Twintig proefpersonen kregen via de mond een buisje ingebracht dat naar de twaalfvingerige darm leidde. Daar werd een gasmengsel van stikstof, koolstofdioxide en zuurstof in gespoten – net zoals een echte wind dus.

Na vier uur vingen de onderzoekers de wind op in een ballon. De inhoud daarvan werd geanalyseerd en wat bleek: slechts 25 procent van het geïnjecteerde gas kwam er ook weer uit. Wie een beetje kan rekenen, zal zich afvragen waar die andere 75 procent is gebleven.

Die verdwijnt op twee manieren: een deel van de wind wordt bijvoorbeeld door bacteriën omgezet in andere chemische stoffen. Zo worden waterstof en koolstofdioxide gebruikt om vetzuren te maken.

Het andere deel van de wind gaat door de darmwand en lost op in het bloed. Via de bloedstroom komen deze gassen in de longen terecht. Wetenschappers hebben methaan (een gas dat in de darmen geproduceerd wordt) in de adem van proefpersonen gedetecteerd. Uiteindelijk adem je een deel van de gassen dus uit.

Inhouden of laten gaan?

Of je een wind inhoudt of laat gaan, maakt geen verschil uit voor je gezondheid. Een ingehouden scheet kan dus geen kwaad, maar hij kan wel ongemak en buikpijn veroorzaken. Als je thuis bent, kun je winden dus beter laten gaan. Ben je in het gezelschap van anderen, houd dan een beetje rekening met de rest (voordat je de wind van voren krijgt) (sorry).

Ook leuk: Wanneer is het acceptabel om een scheet te laten waar je lief bij is?

Bedrock

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
#durftevragen: Waar blijft een scheet als je hem niet laat?
Sluiten