Jutta
Jutta Love & Life 13 sep 2018

Een relatie verbreken is nooit leuk, maar zo pak je het als een volwassene aan

Of je nu constant knallende ruzie hebt of als vrienden uit elkaar gaat, een relatie verbreken is nooit leuk. Gedumpt worden is overigens ook geen pretje en daarom is het wel zo respectvol om de break-upboodschap op een eerlijke, volwassen manier over te brengen. 

1. Wees duidelijk

Niemand heeft er iets aan als je rond de pot blijft draaien. Wees eerlijk over de reden dat je het uitmaakt, zonder de ander te beledigen. Het is hierbij belangrijk dat je wel wéét waarom je de relatie wilt verbreken. Het kan helpen om dat op voorhand voor jezelf neer te schrijven.

2. Wees realistisch

Het is heel natuurlijk om je ineens alleen maar de mooie momenten te herinneren, maar helaas niet gezond en al helemaal niet handig als je op het punt staat je relatie te verbreken. Wees realistisch en durf stilstaan bij hoe het écht is, en waarom je het wilt uitmaken.

3. Wees vriendelijk, maar strikt

Er is geen enkele reden om gemeen te worden tijdens een break-up. Je bent het aan jezelf verplicht om rustig te blijven en desnoods the bigger person te zijn. Geef hierbij wel duidelijk je grenzen aan. Zo weet de ander meteen waar hij of zij aan toe is.

4. Maak tijd om je relatie te verbreken

Het hangt helemaal van je relatie af hoe je de break-up aanpakt. Was het een serieuze relatie waarbij je er echt even voor moet gaan zitten, of was het meer een fling, die je op vijf minuutjes de deur kunt wijzen? Dit moet je helemaal zelf beslissen, maar probeer wel tijd te nemen om je verhaal te doen én te luisteren naar de reactie van de ander.

5. Denk aan de toekomst

De kans bestaat dat ook jij het moeilijk gaat krijgen na de break-up. Probeer op dat soort momenten aan de toekomst te denken: zou je echt gelukkig worden met deze persoon als je het niet had uitgemaakt? De kans is groot dat het antwoord op deze vraag ‘nee’ is. Je hebt het niet voor niets uitgemaakt. Dit maakt het misschien niet gemakkelijker, maar het zet je wel weer even met beide voeten op de grond.

10 dingen die je wilde weten vóór je eerste break-up

Cosmopolitan

Reageer op artikel:
Een relatie verbreken is nooit leuk, maar zo pak je het als een volwassene aan
Sluiten