Lesley
Lesley Food 29 apr 2018

Beter dan pannenkoeken: pannenkoekentaart

Wij kunnen ons niet veel beter inbeelden dan de pannenkoeken die onze oma altijd bakte op woensdagnamiddag na school. Alhoewel … deze pannenkoekentaart komt serieus in de buurt. 

Easy peasy

Onder het motto ‘gemakkelijker dan het eruitziet’: deze pannenkoekentaart. Nu ja, moeilijk is het niet, je moet er alleen wel wat tijd insteken want je hebt er een aardige stapel pannenkoeken voor nodig. In deze taart gingen er maar liefst 24, wat goed is voor zo’n tien tot veertien personen.

Ben je erg lui – euh, druk – dan kun je ook gewoon een pak kant-en-klare pannenkoeken kopen en die gebruiken. Dan ben je binnen vijftien minuten klaar met deze taart.

pannenkoekentaart

Wat heb je nodig voor de pannenkoeken?

  • 240 ml koud water
  • 240 ml koude melk
  • 180 gram bloem
  • 4 eieren
  • snuifje zout
  • roomboter om in te bakken

Wat heb je nodig voor de vulling?

  • 150 gram chocolade van goede kwaliteit of Nutella
  • 600 ml slagroom (400 ml als je Nutella gebruikt)
  • 100 gram gemengde noten, bijvoorbeeld hazelnoten en paranoten
  • 50 gram ongezouten boter
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • 1 1/2 eetlepels suiker
  • snuifje zeezout

Ter decoratie kun je eventueel chocoladeschilfers of paaseitjes gebruiken (geef toe, je hebt er nog een berg liggen).

Zo maak je de pannenkoekentaart

In onderstaand filmpje zie je hoe je heel simpel zelf flinterdunne pannenkoeken kan maken:

Gebruik voor de vulling pure chocolade met een cacaopercentage van ongeveer 7%. Ben je meer een zoetebek? Dan kan je ook een potje Nutella gebruiken. Je hebt dan maar 400 milliliter slagroom nodig in plaats van 600.

Tip: je maakt Nutella mooi vloeibaar door het potje een paar minuten in een bakje met heet water te zetten. Kijk wel uit dat er geen water ín de chocopasta komt, want dan wordt hij korrelig.

Bak eerst de pannenkoeken met bovenstaand recept (of met je eigen recept). Zorg dat ze voldoende kunnen afkoelen, anders gaat je chocoladevulling straks smelten. Zet ze eventjes in de koelkast.

pannenkoekentaart

Breek de chocolade in stukjes en laat hem au bain-marie smelten, samen met de boter en een snuif zeezout. Haal van het vuur.

Rooster de noten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Hak ze daarna fijn.

Roer nu 200 ml van de slagroom door de gesmolten chocolade. Doe er ook een handje van de noten bij.

Klop de rest van de slagroom met de suiker tot een dik mengsel.

En dan nu … taart

Nu kan het leukste werkje beginnen: het stapelen! Let erop dat je de taart opbouwt op het bord waarop je ‘m wil presenteren.

Begin met een pannenkoek, besmeer met een laag chocolade, leg er weer een pannenkoek op en besmeer met een laagje slagroom. Ga zo door en eindig met een laag slagroom.

Zet een paar paaseitjes in het midden van de taart, bestrooi met de rest van de noten en eventueel wat chocoladeschaafsel. De taart vult goed, dus snij er dunne puntjes van.

pannenkoekentaart

Culy

Reageer op artikel:
Beter dan pannenkoeken: pannenkoekentaart
Sluiten