Lesley
Lesley Beauty 14 sep 2019

Meer puistjes na de zomer? Dit doe je eraan

Natuurlijk zijn puistjes helemaal niet erg (wij vinden het stiekem geweldig om ze uit te pitsen), maar je bent ze natuurlijk liever kwijt dan rijk. Heb je na de zomer ook opmerkelijk meer last van die kleine fuckers? Wij ontdekten de oorzaak én … de remedie. 

Meer puistjes na de zomer

Niet alleen jij bent blij met die zomerzon op je smoel, ook je huid is dol op die extra portie vitamine D. Gazet van Antwerpen sprak met dermatoloog Thomas Maselis en die legt je alles uit over het effect van de zon op je huid.

“De zomer is het beste seizoen voor je huid. Door de zon wordt de opperhuid immers tot zes keer dikker, waardoor je minder last hebt van ontstekingen. De zon doodt ook bepaalde gisten. Daardoor heb je minder puistjes én minder last van eczeem of psoriasis,” vertelt Maselis. Zweet en zonnecrème doen een gevoelige huid dan weer geen goed, maar vaak compenseert de zon dat wel.

“Wanneer de herfst weer in het land is, wordt je opperhuid weer dunner en schilfert die – vaak onopvallend – weer af. In de zomer is je opperhuid verdikt en zijn de uitgangen van je talgklieren langer geworden. Doordat je opperhuid nu weer verdunt, raken de keratinepropjes in die uitgangen verstopt, waardoor je – je raadt het al – meer last krijgt van puistjes.”

Vooral in oktober en november laten de puistjes zich zien. Wil je die kleine fuckers te snel af zijn? Er zijn producten die speciaal ontwikkeld zijn om verstopte talgklieren aan te pakken. Als je je daar nu al mee begint in te smeren, voorkom je die extra puistjes misschien wel.

“Ga op zoek naar crèmes die puistjes preventief aanpakken en de keratine oplossen. Die bevatten vaak vitamine A en melkzuren met een licht peeling-effect. Ook crèmes met benzoëzuur helpen. Het kan ook helpen om na de zomer even te kiezen voor een foundation in poedervorm in plaats van een vloeibare.”

“Vloeibare foundation is namelijk samengesteld op basis van woestijnzand en vette zalf, die puistjes in deze periode net aanwakkert. Bij de keuze van een dagcrème kies je ook het best voor een ‘niet-comedogeen’ product, wat betekent dat het geen verstoppingen zal uitlokken.”

Lees ook:

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
Meer puistjes na de zomer? Dit doe je eraan
Sluiten