Lesley
Lesley Love & Life 9 mei 2019

Waarom je zo graag de puisten van je lief uitknijpt

Vind je het stiekem heel erg vies maar kun je het niet laten om die rijpe witte puist op de rug van je lief uit te knijpen tijdens een massage? Snappen we volkomen. En daar is blijkbaar zelfs een wetenschappelijke verklaring voor. 

The science of disgust

In het boek ‘Yuck!: The Nature and Moral Significance of Disgust’ legt David Kelly het fenomeen uit. Het menselijk brein probeert alles wat gevaarlijk of schadelijk kan zijn te weren en zet een verdedigingsmechanisme in. Walging of afschuw zijn onderdeel van datzelfde mechanisme.

Hoewel puisten niet gevaarlijk zijn, is dit toch het mechanisme dat in werking treedt wanneer je een puistje ziet. Je vindt ze vies en daarom doe je er alles aan om het puistje zo snel mogelijk van je lichaam te krijgen. Je weet dus wel dat je eraf moet blijven, maar toch zit je er aan te pulken of knijp je ‘m zelfs uit. Jep, sounds like us. 

Filmpjes van pukkels

Dit fenomeen is ook de reden waarom sommige mensen graag naar filmpjes kijken waar puistjes uitgeknepen worden. Volgens Nina Strohminger vind je negatieve ervaringen zoals deze juist interessant, vooral als de situatie geen gevaar voor jou vormt.

Net zoals je van je eigen puistjes ‘walgt’, heb je dat bij ook bij de puistjes van een ander waardoor je het puistje net zo snel wilt zien verdwijnen. Maar waarom vinden sommige mensen het dan zo leuk om naar te kijken?

Dat is te verklaren door biologie. Mensen hebben immers behoefte aan zelfverzorging en dat zorgt er op zijn beurt voor dat het geluksstofje endorfine vrijkomt als je je lichaam ‘verzorgt’ door zo’n ‘gevaarlijk’ puistje te verwijderen. Dát, en het feit dat je je lief stiekem ook wel graag wat martelt.

Trouwens: wil je weten hoe je aan die puistjes op je rug komt?

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
Waarom je zo graag de puisten van je lief uitknijpt
Sluiten