Jutta
Jutta Home & Interior 20 okt 2018

Waarom je planten altijd in die plastic bloempot moet laten zitten

Heb je dé perfecte bloempot gevonden, en wil je daar zo snel mogelijk je favoriete plant in zetten voor een killercombinatie? Wacht dan nog heel even, en check of er wel genoeg gaten in zitten, anders laat je je plantenvriend best in zijn plastic bloempot zitten.

Sharon, Een van onze collega’s bij Roomed, heeft groene vingers gekregen toen ze in een tuincentrum werkte en weet nu alles over planten, bloemen, potjes en verpotten. Ze zegt: “Soms kreeg ik mensen die een mooie pot hadden uitgezocht, en daar een plant in wilden met een hele andere potmaat (en dat past dus niet, want het is óf te groot óf te klein). Vaak kreeg ik de suggestie ‘dan haal je de plant toch uit het plastic potje’. Maar helaas, daar wordt de plant niet blij van.”

Greenterior: tover je interieur om tot een urban jungle

Rotte wortels

Wanneer je de plant uit de plastic binnenpot haalt en in een bloempot zonder gaatjes zet, zullen de wortels van de plant wegrotten. Dit zal gebeuren zodra je de plant water geeft. Wanneer het overtollige water namelijk geen kant op kan, blijft dit in de bloempot. De wortels blijven nat staan, waardoor ze wegrotten. En dat is niet heel bevorderlijk voor de levensduur van je nieuwe groene vriend. Oké, zo komt het dus dat wij nooit planten in leven kunnen houden.

Bron: plantsdontwine

Een terracotta bloempot heeft meestal wél een gat in de onderkant.

Grind onderin de bloempot

Soms wordt als oplossing gegeven om een laagje grind of hydrokorrels onderin de bloempot te doen. Laten we vooropstellen dat dit een betere optie is dan helemaal geen gaatjes, maar op lange termijn worden de wortels van je plantje er ook niet gelukkig van.

Hoe werkt dat dan met verpotten?

Is jouw plant veel gegroeid sinds je ‘m gekocht hebt? Dan is het belangrijk om hem een groter huisje te geven. Jij wilt na verloop van tijd immers ook wel groter gaan wonen, niet? Bij een tuincentrum haal je voor een prikje een grotere plastic binnenpot.

Je haalt de plant voorzichtig uit de te kleine pot, voegt wat geschikte potgrond toe en hij kan genieten van zijn nieuwe huisje. Let er wel op dat de plant met een grotere plastic binnenpot waarschijnlijk niet meer in zijn oude sierpot past. Niet zo erg: dan kun je én een nieuw plantje én een grotere, nieuwe bloempot kopen.

Roomed

Reageer op artikel:
Waarom je planten altijd in die plastic bloempot moet laten zitten
Sluiten