Jutta
Jutta Love & Life 25 jun 2018

Dit is waarom je elk uur een minuutje wil planken op kantoor

Heerlijk, zo’n kantoorjob. Je hoeft de hele dag enkel je vingers te bewegen en alleen wanneer je naar de wc gaat moet je bewegen. Helaas heeft deze vegetatieve toestand toch ook wel wat nadelen: je brein wordt er numb van en je spieren smelten als sneeuw voor de zon. Door een paar minuten per dag te planken, pak je beide problemen tegelijk aan. 

Toch een beetje fit blijven, zélfs als je al regelmatig gaat joggen en aan kickboksen en yoga en ballet doet? Dan moet je voor elk gewerkt uur eens één minuutje planken. Als jij een nine-to-five-job hebt komt dat neer op 8 minuten en wat zijn nu acht minuten sporten op een ellenlange werkdag?

elk uur planken

Fysieke inspanning, mentale ontspanning

Als je elk uur een minuut wilt planken, zul je dus ook elk uur een minuut uit je concentratie moeten komen. Da’s erg vervelend als je juist in een goede flow zat, maar je zult merken dat je na een tijdje gaat uitkijken naar je minipauze. Want: door een minuutje met andere dingen bezig te zijn, reset je je vermoeide brein en kun je je nadien juist beter concentreren.

Dat je in tussentijd je buik-, rug- en armspieren aan het werk zet, is mooi meegenomen: met een minimale inspanning krijg je zo snel en zichtbaar resultaat. En ja, daar zal je echt iets voor moeten doen. Vooral de eerste dagen zul je merken dat een minuut wel erg lang duurt wanneer je al je spieren moet opspannen. Gaandeweg zal het echter steeds beter lukken en word jij de onovertroffen planking queen van jouw afdeling.

planken

Also: als Cher het kan, dan jij zeker: Cher is 72.

Door te planken krijg je een beter houding

Goed nieuws voor de kwezels met gebrekkige motorische capaciteiten: door vaak te planken ga je ook beter planken, als je een beetje zelfkritisch bent tenminste. En wanneer je collega’s je plots complimenten geven over je fitgirl-proof planksessie om tien na tien, geraak je vol zelfvertrouwen de rest van de werkdag door.

Het beste is echter dat je algemene houding verbetert: je sterkere core zorgt ervoor dat je niet meer als een zak aardappelen op je bureaustoel zit.

Planken saai? Wissel af

Oké, een minuutje per uur is best haalbaar, maar gewoon planken is ook saai, toch? Absoluut. Dat hoeft echter geen probleem te zijn, want je kunt gemakkelijk afwisselen. Plank bijvoorbeeld eens met een arm of een been in de lucht, of ga voor die badass zijwaartse plank.

planken

Toch geen zin om fit te worden of gewoon te beschaamd om op de vloer te gaan liggen tijdens het werk? Onthou dan dat af en toe een minuutje weg zijn van je bureau wonderen kan doen voor je concentratie.

Sporten zonder je te vervelen

De beste 6 tips om wél gemotiveerd te gaan sporten

Women's Health

Reageer op artikel:
Dit is waarom je elk uur een minuutje wil planken op kantoor
Sluiten