Alex
Alex Liefde & Seks 5 okt 2019

Pijn tijdens het vrijen: hoe normaal is het en hoe voorkom je het?

Seks is leuk en seks is fijn. Tenminste, dat is wat het zou moeten zijn (haha dat rijmt). Helaas gebeurt het wel eens dat een vrijpartij iets minder prettig aanvoelt dan je zou willen. Is dit normaal en hoe kun je pijn tijdens het vrijen voorkomen?

Is pijn tijdens het vrijen normaal?

Laten we vooropstellen dat seks altijd leuk moet zijn. Al-tijd. Het moment dat je je ook maar een beetje ongemakkelijk begint te voelen, is het moment dat het spelletje klaar is. Dat betekent dat het antwoord op bovenstaande vraag vrij simpel is: nee. Tijdens de seks hoor je geen pijn te hebben. Toch komt het veel voor dat vrouwen pijn ervaren tijdens penetratie.

Hoewel seks dus geen zeer hoort te doen, hoef je ook niet direct in paniek te raken als dat wel een keertje gebeurt. Het betekent absoluut niet dat er iets mis is met je lichaam. Het heeft vaak juist met andere factoren te maken. Laten we even kijken waar de pijn onder andere aan kan liggen, en wat je eraan kunt doen.

De warming-up

Oftewel, het voorspel. Veel mensen zien voorspel als wat er gebeurt vlak voor de penetratie, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Al lang voordat jullie überhaupt seks hebben, kun je je lichaam hier op voorbereiden. Denk bijvoorbeeld aan met elkaar flirten, een romantisch diner of samen douchen. Dit zorgt er allemaal voor dat je zin krijgt om bij je lief te zijn.

Wanneer je dan eenmaal aankomt op het punt vóór penetratie, heb je je hier al een hele tijd op voorbereid. Je bent zo een stuk relaxter dan wanneer je er vanuit het niets voor zou gaan. Ook tijdens dit moment is het belangrijk om je tijd te nemen. Van overhaasten wordt het er nooit beter op. Door jezelf genoeg tijd te geven om opgewonden te raken, zul je merken dat het allemaal een stuk eenvoudiger gaat.

De verkeerde positie

Dit is een typisch gevalletje ‘als het niet goed voelt, doe het dan niet’. Dat een bepaald seksstandje voor iemand anders wel werkt, wil nog niet zeggen dat jij het ook leuk moet vinden. Als doggy style bijvoorbeeld niet prettig voor je voelt, doe het dan gewoon lekker niet – of probeer samen een manier te vinden waarop het wel goed voelt.

Je moet (meer) glijmiddel gebruiken

Een andere oorzaak voor pijn tijdens het vrijen, kan het simpele feit zijn dat je gewoon (meer) glijmiddel nodig hebt. De ene vrouw produceert nou eenmaal meer vocht dan de ander. Het is heel normaal om glijmiddel te gebruiken. Het best gebruik je hiervoor glijmiddel op waterbasis, omdat glijmiddel op oliebasis ervoor kan zorgen dat een condoom scheurt. En dat is natuurlijk het laatste waar je op zit te wachten.

Er is iets anders aan de hand

Alleen jij kunt voelen of de pijn te linken is aan een van bovenstaande situaties. Heb je het idee dat er iets anders aan de hand is? Dan is dat nog steeds geen reden voor paniek. Schroom niet om een bezoekje te brengen aan de huisarts. Die kan alle enge ziektes waarover het internet je heeft verteld waarschijnlijk heel snel uitsluiten, en je eventueel doorverwijzen naar een gynaecoloog.

Pijn tijdens het vrijen is dus niet nodig. Ervaar je toch ongemak, praat er dan over met je lief en zoek samen een manier waarop het voor jullie allebei leuk is. Want dát is het allerbelangrijkste.

Lees ook:

Bustle

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
Pijn tijdens het vrijen: hoe normaal is het en hoe voorkom je het?
Sluiten