Tessa
Tessa Love & Life 14 jan 2020

You do you boo – 5 belangrijke en persoonlijke doelen voor elke twintiger

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent dat we weer volop bezig zijn met nieuwe plannen maken. Wil jij zoveel mogelijk uit 2020 halen? Of wil je gewoon vaker dingen voor jezelf doen? Wij hebben een ultieme bucketlist opgesteld met belangrijke dingen die je dit jaar (vaker) zou moeten doen.

1. Stop met sorry zeggen

Sta je er weleens bij stil hoe vaak je op een dag sorry zegt? En hoe vaak je sorry zegt voor dingen waar je helemaal geen sorry voor hoeft te zeggen? Newsflash: het is vaak. Veel te vaak. We zeggen soms zelfs sorry wanneer iemand anders tegen ons aanloopt of wanneer iemand een afspraak afzegt, en jij de volgende datum niet kunt.

Soms is het terecht om je excuses aan te bieden, maar vaak is het ook volstrekte onzin. Stop dit jaar dus met sorry zeggen voor vanalles en nog wat. Weet je niet waarvoor je geen sorry hoeft te zeggen? We hebben er een artikel aan gewijd. Dus de volgende keer dat Hans van HR vraagt of je na het werk nog even wat pakketjes wilt sorteren voor hem zeg je gewoon nee. Bye Felicia.

2. Kies wat vaker voor jezelf

We weten niet hoe het met jullie zit, maar wij betrappen onszelf er iets te vaak op dat we anderen vooropstellen. Soms is het goed om jezelf even weg te cijferen voor een ander, maar pas er wel mee op. Je mag best eens wat vaker voor jezelf kiezen. Ten slotte ben jij de enige persoon die jou gelukkig kan maken en die voor jouw gezondheid kan zorgen.

Luister dus iets vaker naar je lichaam, ga de strijd met FOMO aan, zeg dat derde etentje van de week af en zet jezelf op de eerste plek. Als je eerlijk vertelt dat je even op jezelf wilt focussen, gaat niemand van je vrienden en familie je dat kwalijk nemen.

3. Reis naar een onbekende plek

Ja, ja, ja, die jaarlijkse vakantie naar Zuid-Frankrijk en dat weekendje weg naar Parijs zijn hartstikke leuk. Je weet precies naar welke hotspots je moet en welke plekjes je moet bezoeken voor die perfecte foto om je Instagram-feed op te krikken. Maar hoe bijzonder zijn deze vakanties nu écht? Precies, dat dachten wij ook.

Plan eens een reis naar een plek waar je nog nooit bent geweest. Of het nu Schiermonnikoog is of Uruguay, een nieuwe omgeving kan zomaar enorm veel te bieden hebben. En als je écht verrast wilt worden, ga dan ook niet weken van te voren alle to do’s markeren in je net aangeschafte Lonely Planet. Ga juist op avontuur, je zult merken dat de herinneringen aan dit soort tripjes veel specialer zijn.

4. Doe elke maand iets dat je eng vindt

Ook al denken we soms van niet, wij mensen zijn stuk voor stuk gewoontedieren. We blijven het liefst zoveel mogelijk in onze comfortzone hangen en stiekem is daar ook vrij weinig mis mee. Die is fijn, veilig en je weet precies wat je kunt verwachten.

Dat gezegd zijnde ontwikkel je jezelf veel minder als je altijd binnen die comfortzone blijft. Probeer daarom in het nieuwe jaar elke maand iets te doen wat je eigenlijk hartstikke eng vindt. En nee, we bedoelen niet dat je elke maand uit een vliegtuig moet springen of de Mount Everest moet beklimmen (al zou dat wel sick zijn, punten voor jou als je het doet).

Een angstaanjagende sportles of koffie drinken met die vriendin uit de lagere school (waarvan je stiekem vreest dat het awkward gesprek wordt), vallen daar ook al onder. Wat je ook doet, je zult merken dat je je daarna veel zelfverzekerder voelt en meer durft.

5. Drink koffie met die inspirerende collega

Werk je in een bedrijf met inspirerende mensen, maar vind je het eng om met iedereen een casual gesprekje aan te gaan? Geloof ons als we zeggen dat we weten wat je bedoelt. Het liefst zou je advies krijgen van die ene art director die zo ontiegelijk creatief is. Maar een koffietje inplannen met deze persoon? Uhhh, no thanks. Dat durven we niet.

Stel toch eens voor om even koffie te drinken. De kans is groot dat hij of zij het alleen maar ziet als compliment en juist graag met je praat. Door dit eens in de zoveel tijd te doen bouw je je netwerk uit, leer je gesprekjes aan te gaan en krijg je handige tips voor je carrière. En in geen tijd word je zo een boss bitch. 

Je twenties zijn bedoeld om jezelf te ontwikkelen en om jezelf beter te leren kennen. Goed letten op je eigen (mentale) gezondheid is daar een belangrijk onderdeel van. Probeer persoonlijke doelen te stellen die je vooruit helpen. We spreken je volgend jaar weer voor nieuwe doelen, wedden dat jij een stuk volwassener en zelfverzekerd bent geworden tegen die tijd?

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
You do you boo – 5 belangrijke en persoonlijke doelen voor elke twintiger
Sluiten