Food 20 nov 2018 Lesley

Pepernoten maken want wat je zelf doet, doe je meestal beter

‘Klussen met Roger’ mag dan wel huishoudhulp voor dummies zijn, één waardevolle tip hebben wij wel van ‘m onthouden: wat je zelf doet, doe je meestal beter. Met onze keukenskills zijn we daar in dit geval nog niet zo zeker van, maar wat júllie zelf doen, doen jullie vast beter. Ook pepernoten maken. 

Wat heb je nodig?

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkere basterdsuiker
  • 4 koffielepels speculaaskruiden
  • 100 gram koude (ongezouten) boter
  • 90 ml halfvolle melk
  • Een snuifje zout
pepernoten maken

Zo maak je de pepernoten

Verwarm de oven voor op 160 graden en leg alvast een stuk bakpapier op de bakplaat. Meng het zelfrijzend bakmeel met de basterdsuiker, speculaaskruiden en een snuifje zout.

Snijd de boter in blokjes en meng de boterblokjes door het droge mengsel. Voeg beetje bij beetje de melk toe en kneed net zolang tot het een soepel geheel is.

Verdeel het deeg in vier ballen en rol hier vervolgens lange slierten van. Snijd de slierten in gelijke stukjes. Rol hier balletjes van en verdeel ze over de met bakpapier beklede bakplaat.

Druk de deegballetjes met een vork (of met je vinger) een stukje platter, en zorg ervoor dat ze niet tegen elkaar aan liggen.

Bak de pepernoten ongeveer een kwartiertje gaar en lichtbruin. Haal voorzichtig de bakplaat uit de oven en laat de pepernoten volledig afkoelen.

Extra: smelt au bain-marie wat chocolade in een pannetje en dip de (afgekoelde!) pepernootjes erin en maak zo je eigen chocoladepepernoten.

Et voilà … Je eigen pepernoten voor als je dit jaar per ongeluk heel misschien eventueel toch niet zo braaf bent geweest.

Reageer op artikel:
Pepernoten maken want wat je zelf doet, doe je meestal beter
Sluiten